L’insòlit tresor ‘low cost’ de Bosch Aymerich

Subhasten la sospitosa col·lecció d'art i joies del polèmic guardonat amb la Creu de Sant Jordi
polsera aymerich diamants
polsera aymerich diamants

L’enginyer i empresari català Josep Maria Bosch i Aymerich, mort el febrer de l’any passat, va acumular una col·lecció d’art i joies que se subhasten aquesta setmana a la sala Balclis de Barcelona per imports insòlits.

Els lots de la “Subasta especial: Fundació Privada Bosch i Aymerich” es poden consultar al web de Balclis, on criden l’atenció diverses autories i molts dels preus de sortida que hi consten. Fonts especialitzades consultades per EL TRIANGLE consideren, de fet, que l’autenticitat de molts dels articles és més que dubtosa.

En el lot 36, per exemple, hi ha dues arracades modernistes plenes de diamants amb un preu inicial de 700 euros. I en el 140, una polsera farcida del mateix tipus de pedres precioses per 1.200 euros. Els articles amb preus inferiors (o lleugerament superiors) als 1.000 euros que són, segons es diu, d’or, argent o gemmes són força nombrosos.

Pel que fa a l‘art, se subhasten diverses peces que, suposadament, són obres de Pablo Picasso a preus de sortida de 1.200 euros (lot 890) i 3.000 euros (lots 889, 893 i 894). També una pintura de Rafael Alberti per 500 euros. A més, una taula atribuïda a l’arquitecte i dissenyador suís Le Corbusier (lot 1020) costa, d’entrada, 400 euros i una butaca del mateix creador (suposadament) té un preu de sortida de 500 euros. 

De càrrec franquista a la Creu de Sant Jordi
La figura de Bosch i Aymerich, guardonat el 2013 amb la Creu de Sant Jordi per la seva “contribució a l’economia”, és prou controvertida. Més enllà d’haver promogut, mitjançant l’Asociación Ibérica para la Democracia y el Buen Gobierno (AIDEBU), la creació d’un peculiar Estat ibèric, era un dels noms que apareixia a la llista Falciani de defraudadors i, durant la dictadura de Francisco Franco, fou delegat als Estats Units de l’Institut Nacional d’Indústria (INI). Se’l considera, així mateix, una figura clau en l’establiment de bases militars nord-americanes a Espanya.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides