Victòria de la marea dels pensionistes

Un Jutjat de Barcelona dóna la raó a un grup de jubilats que han demandat el govern del PP per haver deixat d'actualitzar les pensions amb l'IPC
Concentració de Salvem les Pensions
Concentració de Salvem les Pensions

Porten des de l’any 2013 organitzats en defensa del sistema públic de pensions i gairebé tothom els diu que la seva és una guerra impossible de guanyar. Agrupats en la plataforma Marea Pensionista, milers de ciutadans de tot l’Estat han demandat el govern de Mariano Rajoy per haver congelat pràcticament les seves pensions i fa pocs dies un jutge els ha donat la raó. En un fet sense precedents, el Jutjat social número 12 de Barcelona ha obligat la Seguretat Social a abonar a deu jubilats els diners que van deixar d’ingressar durant els anys 2012 i 2013 al considerar que s’ha vulnerat el dret internacional.

Després de reiterats arxivaments de les reclamacions, aquesta és la primera vegada que un jutge interpreta que tant la Llei 23/13 Reguladora del Factor de Sostenibilitat i de l’Índex de Revaloració de les Pensions com el reial decret que elimina l’actualització de les pensions amb l’IPC, incompleixen les disposicions internacionals en matèria de Seguretat Social i de garantia de sufi ciència econòmica per als pensionistes.

Per això, la magistrada insta l’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) a abonar als demandants una paga única compensatòria amb la diferència entre l’import que resulta de revalorar les pensions un 1% com va fer l’executiu durant el 2012 i el 2013, i la quantitat que correspondria si s’hagués aplicat l’IPC, aleshores situat en un 2,9%.

La sentència, que pot ser recorreguda pel govern central, considera provat que en aplicar a les pensions un percentatge inferior a l’IPC, l’Estat espanyol no respecta la Carta Social Europea que insta els països signants a “elevar progressivament el nivell del règim general de la Seguretat Social”, ja que si no es fa no es pot garantir el manteniment del poder adquisitiu dels pensionistes. La magistrada també es remet a les directrius del Conveni 102 de l’Organització Internacional del Treball (OIT) que estableixen l’obligació dels governs “de garantir les quantitats de les pensions per adequar-les a les possibles variacions del cost de la vida”.

LLEGEIX EL REPORTATGE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER DE EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA

(Visited 47 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari