La Fiscalia vol empresonar dos joves per un joc químic

Una mescla tan perillosa com un petard activa la piconadora que vetlla per la 'seguretat'
sucre
sucre

Una mica de sucre i de clorat sòdic en un potet a la butxaca, barrejat amb un escorcoll al carrer per part d’agents dels Mossos d’Esquadra i el criteri de la Fiscalia, pot comportar un condemna de quatre anys i mig de presó per a dos nois catalans.

Aquest cas del 2013, divulgat per la Directa, té tots els ingredients per constituir un nou exemple d’excés en la repressió de suposats actes il·legals que, en el marc de l’auge d’una particular doctrina de la seguretat, acaba trepitjant la llibertat, si la versió dels fets dels dos joves, expressada mitjançant un web de denúncia, és certa i no són absolts.

Segons el seu relat, el portador havia oblidat durant mesos que duia a sobre el pot petit després que el seu oncle, químic, li hagués mostrat que es podia fer encendre aquella substància com un llumí. Per la seva part, els agents, en el seu atestat, diuen que els nois “van cridar l’atenció” perquè “fixaven la seva atenció en les entitats bancàries i pàrquings”, publica la Directa, quan baixaven cap a les Rambles el dia de Sant Jordi del 2013.

Mentre el lletrat dels nois intenta arxivar un cas que considera “surrealista” perquè la quantitat de substància era escassa i no comporta cap risc, la Fiscalia demana una pena de quatre anys i sis mesos de presó després que l’anàlisi científica dels Mossos catalogués el contingut del potet com a “material explosiu” i el Jutjat d’instrucció 28 de Barcelona obrís diligències per un suposat delicte de tinença d’explosius.

José Costa López, catedràtic i professor emèrit d’Enginyeria Química i degà de l’Il·lustre Col·legi Oficial de Químics de Catalunya, ha dictaminat que una quantitat com la que portaven els nois només podria crear una petita flamarada sense onada expansiva, més feble que la d’un petard tan convencional com el popular trueno, però el Ministeri de Defensa i els Mossos, en un informe conjunt, van assenyalar que “el comportament explosiu de la mescla sense compactar, sense confinar i sense una iniciació adequada, només amb calor, és bastant dèbil i es pot classificar com proper a la deflagració“.

“Entre els indicis que porten els Mossos i la jutgessa a imputar els dos nois hi ha la seva participació una setmana més tard en la manifestació del dia del treball”, explica el web que protesta per aquest cas.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides