Així opera la ‘màfia’ farmacèutica

El crònic retard en el pagament de les receptes provoca que molts professionals tanquin els ulls davant la proliferació dels 'camells'
farmacia
farmacia

En un establiment de farmàcia, la facturació al Servei Nacional de Salut (SNS) suposa, de mitjana, el 63% dels ingressos. Com és obvi, si l’Administració no paga en els terminis establerts provoca un greu desequilibri en l’economia del farmacèutic, a qui les distribuïdores obliguen a abonar pràcticament al comptat els medicaments que li lliuren.

La Generalitat de Catalunya ha esdevingut l’administració de l’Estat espanyol més morosa amb els farmacèutics. Aquesta situació d’extrema precarietat s’arrossega des de fa dos anys i a les acaballes d’aquest 2014 està arribant al límit.

Els farmacèutics esperen amb candeletes el dia 5 de cada mes: és la data que, segons l’acord subscrit amb la Generalitat, els han d’abonar la factura de les receptes dispensades. Però el 5 de novembre, la Generalitat no els va pagar els 111,7 milions corresponents al mes de setembre i aquest 5 de desembre tampoc no els ha pagat els 118,7 milions del mes d’octubre.

Desembre congelat
La desesperació de molts establiments és tan extrema que el Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya, que normalment és molt “tou” i complaent amb la Generalitat, s’ha vist en l’obligació d’emetre un comunicat denunciant aquesta situació. I, el que és pitjor, no hi ha expectatives certes que durant aquest mes de desembre els farmacèutics catalans puguin cobrar una part del que els deu l’administració. Tot queda a expenses d’una nova injecció del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) del ministre Cristóbal Montoro, que ja veurem si arriba.

Ho confessa un professional amb molts anys d’experiència en el sector: “Hi ha farmacèutics que, a causa de la desesperació perquè no cobren de l’administració, cauen en la temptació de les ‘màfies’ que operen en el pròsper negoci de l’exportació il·legal de medicaments”. Com ja vam explicar en EL TRIANGLE n.1163, a l’Estat espanyol els medicaments són molt barats, en comparació amb altres països, a causa de la política de preus a la baixa que imposa el Ministeri de Sanitat. Això fa que la seva exportació –legal o il·legal- a països del centre i nord d’Europa, a Rússia, al Magrib o a l’Orient Mitjà sigui molt rendible.

El ‘mercat negre’
Una dada: l’associació que aplega les distribuïdores de medicaments a l’Estat espanyol, Fedifar, representa 52 empreses amb 160 magatzems majoristes. Però hi ha 190 empreses més que es dediquen a aquesta activitat de manera paral·lela i/o fraudulenta. Cal tenir en compte que un medicament que es dispensa a les farmàcies de l’Estat espanyol pot generar un marge de benefici del 800% col·locant-lo en altres països!

LLEGEIX EL REPORTATGE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER D’EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides