Les caixes afavorien els majoristes en l’emissió de preferents

Un informe de la CNMV de 2011 alertava de la comercialització de preferents a un preu artificial
Sense títol
Sense títol

El jutge de l’Audiència Nacional Fernando Andreu té en el seu poder un document de la Comissió Nacional del Mercat de Valors que prova que les entitats que van formar Bankia van mantenir artificialment el preu de les preferents. Segons el document lliurat al magistrat per la CNMV i datat en 2011, les caixes comercialitzaven aquest producte per un valor superior al de mercat. “La major part de les entitats continuen mantenint sistemes interns de casament amb preus d’encreuament propers al 100% i no acrediten que aquest preu coincideixi amb el valor raonable del producte“, assenyala l’informe.

El document redactat per la CNMV al setembre de 2011 i titulat ‘Informe sobre la revisió de l’operativa de casament d’operacions entre clients d’instruments híbrids‘ demostraria que les entitats coneixien que les preferents eren un producte financer perillós i que van mantenir el seu preu per generar una imatge d’estabilitat econòmica irreal. “A la vista de les condicions econòmiques de les emissions, aquest preu del 100% es troba en un important nombre de casos amb tota probabilitat per sobre del seu valor raonable i a més no s’acudeix a l’entitat de liquiditat de forma general, per la qual cosa es pot afirmar que les entitats mantenen sistemes interns de casament que continuen sense gestionar de forma adequada els conflictes d’interessos”, concreta l’informe de la CNMV.

L’estudi de la CNMV es va realitzar sobre tot el mercat, però en el document lliurat al magistrat només es poden consultar les dades referides a les entitats que van formar Bankia. En les conclusions del document, entre altres inadequades conductes, s’alerta de la “inadequada gestió del conflicte d’interès entra l’entitat i el seu client, perjudicant al client comprador en benefici de l’entitat, que evita les conseqüències negatives derivades de reconèixer la pèrdua de valor de les seves emissions.

Segons el document, de l’anàlisi de les operacions es dedueix que “la majoria de les emissions minoritàries s’han negociat a preu molt proper al 100%”. En canvi, “s’observa una diferència significativa en el preu de les emissions dirigides a majoristes, en les quals en el preu creuat és significativament inferior al 100%”.

(Visited 26 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari