Un 2013 sense pressupostos i amb retallades

El Govern prorroga els pressupostos pel 2013 i prepararà uns comptes pel 2014 pensats per obtenir més ingressos
Artur Mas
Artur Mas

Ja és oficial. El Govern de CiU ha aprovat aquest dimarts prorrogar definitivament fins a finals d’any els pressupostos de la Generalitat pel 2013. Una mesura inèdita per qualsevol executiu si és té en compte que estem davant el projecte per excel·lència per un Govern. El president Artur Mas ha justificat aquesta decisió perquè el Govern espanyol no ha acceptat la demanda de flexibilitzar el dèficit com a mínim a l’1,8%. Finalment l’executiu del Partit Popular (PP) ha fixat el dèficit en l’1,58%.

 

El president català ha fet un últim intent demanant al Govern de Madrid que modifiqui l’objectiu de dèficit per al 2013. Aquesta demanda és el pas previ a la presentació d’un recurs contenciós administratiu en cas que en el termini d’un mes l’Estat no respongui o ho faci de forma negativa. Tenint en compte que el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, no s’espera que canviï d’opinió, el Govern farà efectiva la prorroga dels pressupostos el 27 d’agost en la pròxima reunió del consell executiu. I també aniran al Parlament a finals de mes o principis de setembre per explicar la prorroga dels pressupostos.


Més impostos pel 2014

A banda d’anunciar la prorroga pressupostària pel 2013, Artur Mas també ha dit que presentarà directament els pressupostos per a l’any 2014. Uns comptes que faran amb l’objectiu d’obtenir més ingressos per la via dels impostos per poder assolir el dèficit imposat pel Govern central per l’any vinent, que serà de l’1%. Uns ingressos que s’hauran d’aconseguir a través de posar més pressió fiscal, però Mas no ha avançat quins impostos es tocarien i s’ha limitat a dir que no tenen “massa marge fiscal”. Mas ha recordat que han de buscar ingressos per compensar els diners de menys que rebran de Madrid i els diners pendents del Govern de l’Estat.

 

El president de la Generalitat ha assegurat que en el nou pressupost que haurà d’elaborar el conseller Mas-Colell no hi haurà més retallades addicionals que se sumin a les que ja ha practicat el Govern de CiU. Artur Mas ha apuntat que “no es podrà gastar més”, una voluntat que ja ha traslladat als seus consellers. Segons el cap de l’executiu català si continuessin aplicant més retallades es podrien carregar les polítiques socials.

 

Passa del Síndic de Greuges

A la roda de premsa s’ha preguntat sobre l’informe del Síndic de Greuges que xifra en 50.000 els infants que tenen privacions alimentàries i apunta que 750 menors de 16 anys pateixen desnutrició. Unes dades preocupants que han rebut una resposta soprenent del president de la Generalitat, que ha emplaçat a parlar d’aquesta problemàtica social “amb una mica de cura”, afirmant que a Catalunya “no es passa fam”.

 

La demanda del Síndic d’augmentar les ajudes destinades a les beques menjador i a millorar la nutrició infantil ha merescut una resposta fugissera d’Artur Mas, que ha assegurat que el seu Govern no ha disminuït la partida pressupostària per les urgències socials. El president català s’ha limitat a dir que la malnutrició “s’ha de millorar” i que faran un esforç perquè “es mengi millor”. Un esforç que s’haurà de fer sense pressupostos pel 2013 i amb uns comptes pel 2014 molt limitats.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides