El PSC arrasa a Catalunya i es fa fort a Europa

El PSOE resisteix a Espanya, tot i la victòria del PP, i l'extrema dreta creix a Europa

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, amb els candidats al 9-J Javi López i Laura Ballarín (ACN)

El Partit Popular ha guanyat les eleccions del 9-J a Espanya (frec a frec amb el PSOE) i a Europa en una jornada marcada pel creixement de l’extrema dreta al continent. Aquest fet ja ha tingut les seves primeres conseqüències a França, on Emmanuel Macron ha dissolt l’Assemblea Nacional i ha convocat eleccions anticipades per la desfeta davant de la victòria de Reagrupament Nacional, el partit de Marine Le Pen.

Els populars europeus, els socialdemòcrates i els liberals mantenen la majoria al Parlament Europeu, malgrat la victòria de partits d’extrema dreta en alguns dels grans països. Segons els resultats de la 1.30, el Partit Popular Europeu s’ha imposat i es manté com a primera força amb 189 eurodiputats, seguits dels socialdemòcrates amb 135 representants. Els liberals aconsegueixen la tercera posició amb 83 eurodiputats i en la quarta i la cinquena es queden els grups ultres Conservadors i Reformistes Europeus i Identitat i Democràcia, amb 72 i 58 eurodiputats respectivament. Els resultats provisionals confirmen la davallada dels Verds, que els situa com a sisena força (53) i l’Esquerra es manté com el grup amb menys representants (35).

A Catalunya, els resultats han estat força diferents, amb una davallada important de l’independentisme. El PSC ha arrasat amb més d’un 30% dels vots, seguit de Junts (18%) i ERC (14,8%). La contundent victòria socialista reforça la posició de Salvador Illa Catalunya, just la vigília que es debati la formació de la Mesa del Parlament, pas previ a l’elecció del futur president de la Generalitat.

A Espanya, per la seva banda, el PP ha aconseguit una victòria a mitges, amb un marge petit sobre el PSOE. Un frec a frec que dona lectures molt diverses dels resultats. Els populars entenen que han guanyat el plebiscit i els socialistes afirmen just al contrari, treuen pit davant d’una altra remuntada.

La gran sorpresa ha estat la irrupció de S’ha Acabat la Festa d’Alvise Pérez amb tres diputats, una formació que incrementa la força de l’extrema dreta a Europa. Vox, per la seva banda, ha duplicat representació fins a sis eurodiputats.

(Visited 154 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari