L’Agència Tributària de Catalunya destapa 286 milions de frau fiscal el 2023

Un 42% del total destapat, 121 milions d'euros, van ser de l'impost de successions i donacions

La consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas, durant una roda de premsa (ACN)

L’Agència Tributària de Catalunya (ATC) va fer aflorar durant l’any passat 286 milions d’euros en frau fiscal sobre impostos propis i cedits a la Generalitat, segons dades publicades aquest dijous pel Departament d’Economia. Un 42% del total destapat, 121 milions d’euros, van ser de l’impost de successions i donacions; seguit de l’impost de transmissions patrimonials i actes jurídics documentats, amb 84 milions. Ressalten també els 12 milions d’euros destapats per canvis de residència ficticis de 27 contribuents. D’aquests, 2,1 milions van ser per deslocalitzacions fictícies cap a altres parts d’Espanya, sobretot Madrid. L’ATC va realitzar un total de 54.544 actuacions durant l’exercici anterior, un 7% més que el 2022.

Els 286 milions d’euros aflorats durant el 2023 són una xifra similar a la de l’exercici anterior, quan es van destapar 294 milions d’euros. La secretària d’Hisenda, Marta Espasa; i la consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas, han presentat aquest dijous les dades en una roda de premsa, on han precisat que des que l’ATC va posar en marxa el pla de prevenció i reducció del frau fiscal, el 2015, s’han descobert un total de 2.081 milions d’euros.

“Són diners que s’han pogut destinar a mesures i polítiques que repercuteixen sobre el benestar de la ciutadania”, ha dit Mas, que ha assegurat que “destinar recursos contra el frau fiscal és efectiu i eficient”. La consellera també ha recordat que el frau aflorat prové dels impostos propis i part dels cedits, que representen al voltant d’un 10% dels ingressos tributaris de la Generalitat. A més, ha aprofitat per remarcar que la pressió fiscal a Catalunya està per sota de la mitjana europea.

Per impostos, a banda del de successions i donacions i el de transmissions patrimonials i actes jurídics documentats, que van concentrar bona part del frau aflorat i de les actuacions, durant el 2023 també va ressaltar el descobert en impost de patrimoni, que es va enfilar fins als 76 milions (27% del total). La resta de tributs van representar una evasió de 5 milions (2%), 3 dels quals corresponen al tribut sobre el joc.

(Visited 61 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari