La granota i l’escorpí

A la vora del riu, un escorpí busca la manera de passar a l’altra riba quan, de sobte, arriba una granota.
—Voldries carregar-me a l’esquena per fer-me passar el riu? –pregunta l’escorpí.
—Que et dugui a la meva esquena! –exclama la granota–. Ni pensar-ho! Et conec! Si et duc em picaràs i em mataràs!
—No ho faria –replica l’escorpí–, que no veus que si et pico t’enfonsaràs i jo, com que no sé nedar, també m’ofegaré?
Els dos animals continuen discutint durant una estona, i l’escorpí es mostra tan persuasiu que la granota finalment accepta passar el riu amb l’escorpí al damunt.
Arribats enmig del corrent del riu, l’escorpí pica a la granota.
Aquesta sent que el verí mortal s’estén pel seu cos i, mentre s’ofega, i amb ella l’escorpí, li crida:
—Veus! T’ho havia dit! Però per què ho has fet?
—No puc evitar-ho –contesta l’escorpí abans de desaparèixer entre les aigües–, és la meva naturalesa, –i s’enfonsen tots dos.

La recordeu? És una faula d’origen desconegut, encara que generalment atribuïda al grec Isop. La moralitat ens recorda que canviar el nostre instint, la manera de ser, no és fàcil, som com som. La inclinació de l’escorpí és la de picar i, per molt que s’esforci a fer el contrari, acabarà picant, com es demostra en la historieta que ens ocupa. El darrer sainet de la llei d’amnistia, en trànsit des del ‘no’ tocatardà d’un dels seus impulsors, Junts, fa pensar en la historieta de l’escorpí i la granota. El pacte entre Junts i el PSOE, que va permetre la investidura de Pedro Sánchez, ha naufragat a l’inici de la travessia. El partit de Carles Puigdemont no se n’ha sabut estar i, com l’escorpí, ha picat i, si bé en aquest cas encara no s’han ofegat, poc els falta. És clar que algú em dirà que la faula també funciona al revés, i que en realitat l’escorpí no és Junts, que és el PSOE. Sigui com vulgui, el que és ben cert és que el que sembla poc probable, vist el panorama, és que l’escorpí i la granota acabin el conte feliços i menjant anissos. I a la llera dreta del riu, amatents, aguaiten salivant uns cocodrils afamats de poder. Sembla, però que aquesta amenaça no sigui suficient per aliar escorpins i granotes.

(Visited 90 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Feu un comentari