Els pagesos protesten arreu de Catalunya amb talls de carreteres i marxes lentes

La pagesia catalana convoca més de 10 talls a les principals vies contra la burocràcia i els costos desmesurats

La cua de tractors arribant a Manresa (ACN)

La pagesia catalana emula les mobilitzacions a França amb protestes arreu del territori contra la situació límit que viu el sector, després d’un 2023 “colpidor” per la sequera i per l’excés de burocràcia que “ofega” els productors. En total, s’han convocat una desena de talls de carreteres i tractorades a les principals vies de Catalunya. “Els ànims estan enfonsats. El 2023 va ser colpidor i el 2024 no va millor, l’economia està molt tocada”, resumeix Unió de Pagesos.

Les concentracions dels productors de les comarques de Lleida tenen la previsió de tallar l’A-2 als voltants de Fondarella, mentre que les de Girona es dirigiran cap a l’AP-7 a l’altura de Medinyà. La mateixa autopista quedarà amb la circulació interrompuda a Santa Perpètua de Mogoda i a Montblanc. Es preveuen talls a Vic i a Parets del Vallès (C-17) i a Sant Fruitós del Bages (C-25 i C-16). A les Terres de l’Ebre hi haurà concentració a la N-340 a l’Aldea i marxes lentes des de Móra d’Ebre fins a Gandesa. També hi haurà a concentracions a la N-260 a la Seu d’Urgell, així com a la C-13, a Sort.

En alguns grups d’organitzadors i participants d’aquesta macromobilització es contempla la possibilitat d’acampar als punts de protesta. De fet, els talls s’han sol·licitat entre 24 h i 48 h, i els punts de reunió de les concentracions d’aquest dimarts seran a Fondarella (Pla d’Urgell), Girona, Vila-rodona (Alt Camp), Montblanc (Conca de Barberà), l’Aldea (Baix Ebre), Vic, Sant Fruitós del Bages, Vilaller (Alta Ribagorça), la Seu d’Urgell i a Granollers.

Les protestes de les últimes setmanes a França han precipitat el calendari de mobilitzacions, que ha de culminar amb una gran manifestació a Madrid el 21 de febrer. Les associacions agràries també estan preparant accions a la frontera amb França, al Port de Tarragona i a Mercabarna el 13 de febrer.

Reivindicacions dels agricultors

A banda dels costos de producció desmesurats i els greus efectes de la sequera, una de les gotes que ha fet vessar el got ha sigut l’obligatorietat de presentar un quadern de camp digital, una exigència de la Unió Europea sobre la qual el sector considera que el govern espanyol ha “centrifugat” el cost d’aquesta digitalització als productors. En aquest document han de quedar unificats els registres existents d’informació agrària i és indispensable per accedir als ajuts europeus.

Altres reclamacions del col·lectiu són posar fi als abusos que pateixen els petits productors obligats a vendre per sota de preu de cost, uns plans estratègics de la Política Agrària Comuna (PAC) adaptats a la realitat mediterrània, solucions per als danys de fauna i acabar amb la competència deslleial de productes importats de fora de la Unió Europea.

Mapa de Catalunya amb les protestes de pagesos previstes per aquest dimarts (ACN)
(Visited 56 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari