Una de les responsables de la residència de Tremp es nega a declarar

Les encarregades del centre compareixen per un presumpte delicte contra la seguretat dels treballadors

    Exterior del jutjat de Tremp (ACN)

    Les responsables de la residència geriàtrica Fiella de Tremp han declarat per primer cop aquest dilluns davant la justícia amb motiu d’una de les dues causes obertes per la mort per covid-19 de 64 residents durant un brot que hi va haver a la residència el novembre del 2020. L’exdirectora i l’exresponsable d’Higiene Sanitària tenen dues causes obertes: una és per un delicte d’homicidi imprudent i tracte degradant per la mort dels ancians i l’altra per un delicte contra la seguretat dels treballadors.

    Aquest dilluns les responsables de la residència han declarat per aquesta segona causa, per la qual també han estat citats membres del Patronat de la Fundació Sant Hospital de Tremp. La primera de les dues responsables citades ha estat l’antiga encarregada higienicosanitària del centre, que ha participat per videotrucada i s’ha acollit al dret de no declarar.

    L’acusació particular, que porta l’advocat Xavier Prats, considera que la defensa de les responsables de la residència busca dilatar la causa perquè no se les pugui arribar a jutjar. En les querelles es denuncia que, tant abans com durant la pandèmia, es treballava de manera “precària” i en condicions que incomplien les mesures de prevenció de riscos laborals. Per exemple, recullen les querelles, la jornada laboral era de més de 70 hores a la setmana, incloent-hi caps de setmana sense descans, un horari “extenuant” i més tenint en compte l’edat avançada d’algunes treballadores.

    Una de les irregularitats que es va denunciar més recentment va ser l’abril passat, quan es va portar al jutjat que s’havia celebrat la castanyada amb els ancians 20 dies abans del brot incomplint les mesures anticovid. D’altra banda, treballadores de la residència ja van declarar el 2022 que durant el brot hi havia “caos” i gent demanant ajuda al passadís, i van confirmar que ningú coneixia el pla de contingència, que no tenien EPIs i que només disposaven d’una mascareta a la setmana.

    (Visited 44 times, 1 visits today)

    avui destaquem

    Feu un comentari