Bolaños adverteix Junts que votar ‘no’ als decrets és optar per les “retallades”

El govern espanyol busca un acord d'última hora que permeti salvar les mesures anticrisi

El ministre de Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, al Senat

El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha fet una última crida aquest dimecres a Junts i Podem perquè canviïn de criteri i optin per donar suport als decrets que se sotmeten al ple del Congrés del Diputats. En la defensa del decret de mesures anticrisi, el ministre ha advertit que un ‘no’ tindrà “conseqüències importants” per als ciutadans, perquè implicarà un retorn a les “retallades” i a les polítiques “d’altres èpoques”.

El PSOE i Junts continuen negociant contra rellotge amb un dead-line que acaba a les 15 h, moment en què ja no es podran emetre més vots telemàtics i quedarà tancat el resultat fins a l’hora de l’anunci, un cop acabat el ple.

Bolaños ha dit que “votar si és votar que les pensions augmentin un 4%% i votar no és tornar a la rebaixa de les pensions; votar sí és abaratir la factura de la compra, i votar no és que algunes cases hagin de mirar la cartera per saber si poden omplir la nevera”, i “votar sí és continuar gaudint de transport públic gratuït o bonificat, i votar no és augmentar-ne demà el preu”.

Tot plegat en una jornada frenètica en què el govern espanyol negocia contra rellotge per modificar la posició de Junts i de Podem. Aquest dimarts al vespre el secretari general de Junts, Jordi Turull, i la portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, es van reunir amb els socialistes per provar d’acostar posicions, però aquest dimecres al matí Nogueras ha afirmat que després d’una “negociació intensa” no hi havia hagut cap canvi de posicions i, per tant, els set diputats de Junts continuaven al ‘no’.

Poques hores després, mentre el ple ja estava en marxa, la vicepresidenta primera del govern espanyol, María Jesús Montero, i el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, han demanat “altura de mires” a Junts per poder aprovar uns decrets “molt importants” per als ciutadans. Montero ha afirmat que els socialistes negociarien “fins a l’últim minut” els tres decrets, i Bolaños els ha advertit que “ningú entendria politiqueries per perjudicar els ciutadans creient que perjudiquen el govern”.

Els contactes han continuat al llarg de tot el matí. També amb altres formacions. Bolaños s’ha deixat fotografiar conversant amb el portaveu del PNB, Aitor Esteban, mentre que Junts evitava intervenir en els debats dels dos primers decrets per no haver de fixar posició fins a l’últim moment. Paral·lelament, s’anaven produint les votacions telemàtiques, que han començat a les 9.30 h i acabaran a les 15 h, tot i que oficialment no s’anuncien fins que acabi el ple.

La caiguda dels tres decrets pot deixar al descobert les mesures anticrisi, però l’executiu espanyol encara té oberta una última oportunitat per aprovar-los. Està en funció de celebrar un Consell de Ministres extraordinari en els pròxims dies i portar nous decrets al Congrés la setmana que ve.ien el 2017; i, d’altra banda, que se sancioni les que incompleixen la Llei de Societats i mantenen les seus fora del territori on operen.

El PSOE, per ara, només s’ha mostrat disposat a incorporar al decret 6 una modificació de la llei per reforçar la referència a la necessitat de tenir la seu al territori on s’opera, però Junts vol que inclogui totes aquestes peticions i que es faci en un decret a part.

(Visited 37 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari