La llista d’espera per la pastilla preventiva del VIH ja és de més d’un any al BCN Checkpoint

Salut xifra en 9.000 els qui s'han beneficiat de la PrEP des de la seva aprovació el 2019 i fins al 2022

Dues capses del medicament utilitzat com a tractament preventiu del VIH (PrEP), al centre BCN Checkpoint

El nombre de beneficiaris de la pastilla preventiva del VIH, coneguda com a profilaxi preexposició (PrEP), no para de créixer des que va entrar a la cartera de serveis públics a finals del 2019. Segons dades de Salut, el 2022 s’havia administrat a 9.000 persones a Catalunya, la meitat d’Espanya. Moltes ho han fet al centre comunitari BCN Checkpoint, i la llista d’espera s’ha disparat. Només en aquest centre, hi ha 3.000 persones pendents, amb un temps d’espera d’entre 12 i 14 mesos. L’any passat eren 500 persones (i 6 mesos d’espera), mentre que al conjunt dels 21 centres de Catalunya eren 2.400, segons dades obtingudes per l’ACN.

El director del centre BCN Checkpoint, Ferran Pujol, adverteix que “és bastant gruixut el que està passant, i no és només aquí, també als altres centres dispensadors de PrEP”. El que dirigeix Pujol és “de llarg” el centre sanitari que dispensa PrEP amb més usuaris a Catalunya, però no l’únic. Segons dades de Salut, al conjunt dels 21 centres sanitaris que administren la PrEP la llista d’espera era de 2.300 persones a final del 2022, incloses les 500 que comptava el BCN Checkpoint. A Barcelona en conjunt 791 persones estaven a la llista, i la regió sanitària metropolitana (nord) és on hi havia més acumulació, amb 1513 inscrits.

El director d’aquest centre comunitari de detecció del VIH i altres infeccions de transmissió sexual adreçat a homes gais, altres homes que tenen sexe amb homes i dones transsexuals, assegura que la situació es produeix per una manca de recursos assistencials de fer front a la demanda creixent d’aquest tractament. De fet, el nombre de beneficiaris no ha parat de créixer des que se’n va aprovar l’ús (2019) i es va incorporar el medicament a la cartera de serveis públics. Segons dades de Salut, l’acumulat és de 9.000 persones, que se n’han beneficiat en algun moment o permanentment entre el novembre de 2019 i 2022. El primer any van prendre la pastilla 2.450 persones, el 2021 la xifra es va gairebé doblar amb 4.575 beneficiaris, i el 2022 el total ascendia a 6.711 persones. No hi ha encara una dada provisional de l’any 2023.

Per regions sanitàries, el gruix de persones en tractament es concentra a Barcelona (3.007 el 2022) i la seva àrea metropolitana (3.451). A la Catalunya Central s’ha passat de 3 sol·licitants el 2020 a 31 el 2022. A Girona es registraven aquell any 66 beneficiaris, 64 a Lleida, 47 a les terres de l’Ebre i 45 al Camp de Tarragona.

(Visited 52 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari