ERC, Bildu i BNG signen una declaració contra Felip VI: “No té legitimitat”

Els tres partits consideren la monarquia una "institució anacrònica" i "incompatible amb els principis democràtics"

  Els diputats d'ERC, Bildu i BNG al Congrés (ERC)

  ERC, EH Bildu i BNG han fet pública aquest dimecres una declaració conjunta per la “democràcia, llibertat i repúbliques” on asseguren que el rei Felip VI, “no té la legitimitat” dels pobles català, basc i gallec, ni li reconeixen “cap funció política”, i “menys encara quan el seu paper respecte a les nostres nacions no ha estat cap altre que intentar imposar projectes i valors antidemocràtics”. Les tres formacions –com també Junts- no participaran aquest dimecres en l’acte d’obertura solemne de les Corts, presidit pel monarca.

  Els republicans i els independentistes bascos i gallecs sostenen que la monarquia “és una institució anacrònica” i “incompatible amb els principis democràtics essencials pel fet de ser hereditària i vitalícia” que, en el cas espanyol, té un caràcter “antidemocràtic” accentuat pel fet que va ser “imposada pel dictador Franco”. “La monarquia espanyola és un estament que no respon als valors republicans de llibertat, igualtat i democràcia”, i “una veritable democràcia només serà possible des de la ruptura amb l’herència, les bases i valors que representa el rei i la seva figura”.

  Per aquest motiu, ERC, Bildu i BNG consideren que la monarquia “ha de deixar d’exercir la seva tutela sobre la ciutadania i sobre els governs i parlaments”. “Les societats catalana, basca i gallega rebutgen majoritàriament la figura d’una institució monàrquica que es vincula, a més, a l’objectiu de mantenir i imposar la unitat d’Espanya i les seves lleis, negant així els drets civils, polítics i nacionals que assisteixen les nostres ciutadanes i ciutadans i als nostres pobles”.

  (Visited 23 times, 1 visits today)

  avui destaquem

  Feu un comentari