Els catalans valoren només amb un 2 sobre 10 la monarquia

Els simpatitzants de tots els partits suspenen la Corona i el suport a una república es manté en el 75%

La princesa Elionor amb el seu pare, el rei Felip VI

Foto: @CasaReal

La princesa Elionor arriba a la majoria d’edat aquest dimarts amb una nota a la seva institució que fa més de sis anys que no passa del 2 sobre 10 a Catalunya, i jurarà la Constitució amb un 75% de catalans favorables a una república. De fet, la valoració dels catalans sobre la monarquia espanyola mai no ha arribat als 3 punts sobre 10 des que el Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) va començar a preguntar per la qüestió el 2014.

La percepció de la ciutadania pel que fa a la Corona va baixar encara més la tardor del 2017, coincidint amb el referèndum declarat inconstitucional i el discurs de Felip VI dos dies després, i ja no s’ha recuperat. L’últim baròmetre del CEO que va preguntar sobre el grau de confiança que mereix la Corona data del març d’aquest any, quan les 2.000 persones enquestades van posar un 1,7 de mitjana a la institució. Es tracta d’una xifra estable, ja que s’ha mogut entre l’1,7 i l’1,8 en les cinc vegades que la qüestió s’ha plantejat en els últims sis anys.

En l’últim baròmetre, els simpatitzants de tots els partits van suspendre la Corona, fins i tot els de partits explícitament monàrquics. Els potencials votants del PP li van posar un 4,7, mentre que els de Vox, un 4,6 i els de Ciutadans, un 4,5. La resta de formacions la suspenen de manera més contundent, amb un 2,8 per part dels socialistes, i menys d’un 1 entre els simpatitzants d’ERC (0,6), En Comú Podem (0,6), Junts (0,3) i la CUP (0,2). En global, un 60% dels participants en l’enquesta van atorgar un zero a la monarquia.

Per edats, la franja que va puntuar millor la institució va ser la de majors de 65 anys (2,4), seguida dels joves entre 18 i 24 anys (2,3). La ciutadania entre 35 i 49 anys van ser els més crítics amb la família reial (1,2). Per sexes, no hi va haver diferències substancials, i per ideologies, els independentistes la van puntuar amb un 0,7 i els partidaris de la unitat d’Espanya amb 2,5 punts sobre 10.

Pel que fa al debat sobre la forma de govern desitjada, tres de cada quatre enquestats van apostar per la república el març d’aquest any. El percentatge s’ha mogut entre el 70% i el 75% les quatre vegades que el CEO ha preguntat per la matèria des del 2019, mentre que la monarquia mai ha arribat al 15% dels suports. Per edats, totes les franges aposten per la república, però els majors de 65 anys ho fan amb menys intensitat (65%) i les persones entre els 25 i els 34 anys, amb més que cap altra (81%).

(Visited 54 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari