Uns 700 treballadors es manifesten a l’aeroport del Prat per la “precarització laboral”

CCOO acusa Aena d’actuar “com una de les pitjors empreses privades” i demana una taula de negociació

Treballadors d'Iberia en la concentració a l'aeroport del Prat (ACN)

Uns 700 treballadors s’han manifestat aquest dilluns a l’aeroport del Prat en contra de la “precarització laboral” per les noves adjudicacions d’Aena en els serveis de terra. Durant la concentració, que s’ha fet al mateix aeroport, el secretari general de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco, ha carregat contra “la manera de fer d’Aena” i ha assegurat que l’empresa gestora ha prioritzat un cop més els preus davant de les condicions dels treballadors.

La manifestació dels treballadors del servei de terra s’ha produït després que, el 26 de setembre passat, es resolgués el concurs d’Aena per a la gestió de l’handling amb la pèrdua d’Iberia de la llicència a Barcelona. El personal d’aquest servei “no confia” que les noves empreses adjudicatàries compleixin amb les condicions que marca el conveni sectorial, malgrat estar-hi obligades, i segons el responsable del sector aeri de Catalunya de CCOO, Jorge Gómez, aquesta garantia del plec de condicions que està sobre la taula de complir amb el que marca el conveni és “paper mullat”.

Gómez ha relatat com altres operadors, incomplint amb el conveni, van acomiadar treballadors durant la pandèmia, i ha indicat que les millores del conveni col·lectiu, quan es fa la subrogació, no són directament aplicables al personal de nova contractació. Per la seva banda, Pacheco no entén “que una empresa amb capital públic actuï com una de les pitjors empreses privades”, i ha recordat que el govern central  és qui té la majoria de les accions d’Aena i que aquest hauria de posar mesures i solucions per evitar que els plecs de licitacions dels serveis de l’aeroport mantinguin “la mateixa lògica de precarització de preus de sempre”.

Iberia ha impugnat el resultat del concurs perquè considera que hi ha irregularitats, i ara “caldrà veure com es resol aquesta impugnació”. No obstant això, els sindicats demanen a la companyia aèria que “no es desentengui” de la situació i no acabi “desfent-se dels seus treballadors com si fos un ERO encobert”, i reclamen una taula de negociacions entre el personal laboral, Aena, les noves empreses adjudicatàries, Iberia i administracions.

Obligació de complir el conveni

Després de les protestes dels treballadors de serveis de terra, Aena ha emès un comunicat en què recorda que totes les empreses que operen als seus aeroports “tenen l’obligació” de complir els convenis col·lectius. “Un incompliment d’aquest requisit suposaria sancions i la resolució dels contractes”, assegura en el text.

En aquest sentit, la companyia gestora recorda que el 13 d’octubre va mantenir una reunió amb les adjudicatàries i la patronal del sector en què es va deixar clar que les empreses que no ho apliquin podrien perdre la llicència, i aquestes “van mostrar el seu compromís”. A més, defensa que “no guanya ni perd diners” amb el concurs públic d’assignació de llicències del servei d’assistència en terra, i indica que les aerolínies són qui realment decideixen amb quin agent d’handling operen o si opten per l’autohandling.

(Visited 30 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari