El TSJC obliga la Generalitat a pagar 81 MEUR de deute a Renfe

És l'import que el govern català deu a la companyia pels serveis de Rodalies que s'han afegit

  Andanes de l'estació de Sant Andreu Comtal, de Barcelona (ACN)

  El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha condemnat la Generalitat a pagar 80,9 milions d’euros a Renfe per l’ampliació dels serveis de Rodalies que s’han anat fent a petició del govern català en els darrers anys, després del traspàs del 2010. Així es desprèn d’una sentència a la qual ha tingut accés l’ACN.

  La companyia hauria reclamat aquest import al Departament de Territori, però l’executiu català no l’hauria abonat argumentant que bona part d’aquest cost correspon al cànon ferroviari que es paga per circular per la infraestructura d’Adif, i que és competència del Ministeri de Transports. Renfe havia reclamat els diners tant a nivell tècnic com polític, i finalment ha optat per la via judicial.

  Al contrari del que defensa el govern català, el tribunal assegura que Renfe “ha complert” amb l’ampliació dels serveis demandats per la Generalitat des del traspàs de Rodalies. “Aquest pla (…) inclou la implantació de nous serveis de rodalies o regionals, l’increment de freqüències, la millora dels estàndards de qualitat del servei, etc. El seu finançament correspon en exclusiva a la Generalitat”, indica el text.

  En aquest sentit, la sentència recorda que en un primer moment la Generalitat va fer una contribució financera de 50 milions d’euros que va servir per finançar el denominat “Pla d’Acció” fins al 2014. “Un cop consumit dit import, els impagaments de la Generalitat s’han fet insostenibles per a la recurrent. A partir del 2016, l’Administració demandada no ha efectuat cap pagament“, agrega la resolució. En aquest sentit, el tribunal recorda que tampoc s’ha plantejat cap reclamació davant l’Administració General de l’Estat.

  La sentència no és ferma, i admet recurs de cassació. De fet, el govern de la Generalitat ja ha avisat que recorrerà contra la decisió del TSJC.

  (Visited 57 times, 1 visits today)

  avui destaquem

  Feu un comentari