Ester Capella té congelada la comissió que ha d’investigar els accidents greus als Ferrocarrils de la Generalitat

El PSC ha demanat explicacions a la consellera per la seva passivitat davant la creació d’un comitè que va aprovar el Parlament després que un xoc de dos trens de FGC provoqués un mort i 86 ferits

El passat 10 de març el Parlament de Catalunya va aprovar que s’afegissin diverses disposicions addicionals a la Llei Ferroviària catalana, vigent des del 2006. Una d’aquestes disposicions preveu “la creació d’una comissió d’investigació d’accidents ferroviaris greus ocorreguts en les infraestructures del Sistema Ferroviari de Catalunya”. Aquesta disposició es va introduir menys d’un any després que, el maig del 2022, xoquessin a Sant Boi del Llobregat un tren de mercaderies i un de passatgers –tots dos de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC)- amb el resultat de la mort del conductor del segon tren i 86 viatgers ferits.

La comissió no s’ha creat o, almenys, la consellera de Territori, Ester Capella, que ostenta el càrrec des del 12 de juny, no ha informat de la seva posada en marxa. Per aquest motiu, el diputat del PSC, Jordi Terrades, va presentar, dimarts, una pregunta per escrit a la Mesa del Parlament perquè li faci arribar a la consellera demanant-li “en quin estat es troba la creació d’aquesta comissió” i “qui la composa”. La nova normativa vigent determina que “la composició de la comissió, les seves funcions i el seu àmbit d’actuació han de ser desenvolupats mitjançant una ordre del departament competent en matèria ferroviària, dacord amb el que estableixi la normativa de la Unió Europea sobre seguretat ferroviària”.

Dies enrere, el mateix diputat havia plantejat dues preguntes més a Capella, relacionades amb l’accident que es va produir a l’estació de Sarrià, el passat 11 d’agost. La matinada d’aquell dia, una màquina de FGC que feia obres a la línia Barcelona-Vallès es va desfrenar a l’estació de Peu del Funicular i va baixar a gran velocitat fins que es va estampar contra una altra màquina de FGC a la de Sarrià. Un operari va patir la fractura d’una cama.

Terrades va demanar, el 18 d’agost, “quines han estat les causes i les conseqüències del descarrilament d’una màquina a la línia de FGC del Vallès el passat 11 d’agost?” i “considera el Govern que les mesures alternatives adoptades pel tall per obres de millora de la línia FGC del Vallès han estat les adequades?”. Molts usuaris van expressar la seva indignació per un servei que van qualificar d’insuficient. Les imatges de les cues als accessos a les estacions afectades es van fer virals a la xarxa X.

Les preguntes del PSC sobre la gestió dels Ferrocarrils de la Generalitat arriben al final d’un mes on el servei ha estat caòtic, les queixes dels usuaris a les xarxes socials pels retards, incidències, desinformació i calor als trens han estat continues. I coincideixen també amb l’exigència de Capella a la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, que traspassi íntegrament el servei de Rodalies Renfe a la Generalitat. A més, aquesta exigència forma part de les negociacions entre ERC i el PSOE per donar suport a la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol.

(Visited 364 times, 1 visits today)

avui destaquem

1 comentari a “Ester Capella té congelada la comissió que ha d’investigar els accidents greus als Ferrocarrils de la Generalitat”

Feu un comentari