La Generalitat desplaça 4.000 milions d’euros de despesa d’un exercici a un altre

Un total de 2.652 milions corresponen al Departament de Salut per la insuficiència pressupostària

Reunió del Consell Executiu del govern català al juliol (ACN)

La pràctica de desplaçar despeses en les quals s’ha incorregut d’un any a un altre és un procediment habitual de la Generalitat quan el pressupost es queda curt, tot i que és una pràctica que el govern català ha tractat de controlar els darrers anys. No obstant això, com publica El Periódico, l’any passat aquesta despesa diferida es va disparar gairebé fins als 4.000 milions d’euros, una xifra que és la primera vegada que s’assoleix en la darrera dècada.

Segons el Compte General de la Generalitat 2022, elaborat per Intervenció General, el govern català ha passat 3.840 milions d’euros de l’any passat a l’exercici següent dels quals 2.652 milions corresponen al Departament de Salut, concretament a l’Institut Català de la Salut (ICS) i al Servei Català de la Salut (SCS). La resta, 1.188 milions, correspon a la resta de departaments de la Generalitat.

La Intervenció General assenyala que aquesta pràctica es produeix sobretot a Salut perquè és “on tradicionalment les partides pressupostàries corresponents a concerts sanitaris i farmàcia del SCS i el capítol II de l’ICS han presentat insuficiència pressupostària“. En qualsevol cas, l’organisme alerta que això cronifica l’existència de despesa desplaçada any rere any, i indica que es gasta més del que està pressupostat no perquè s’inverteixi més, sinó perquè amb els diners del nou exercici es paguen factures endarrerides.

Com recull el mitjà citat, durant l’exercici actual el problema continua. De fet, l’informe d’execució pressupostària del Departament d’Economia fins al 30 de juny destaca que “sense l’efecte de la despesa desplaçada, la despesa en Salut augmenta el 7,9%“. Inicialment, Salut comptava amb un pressupost per al 2023 d’11.463,3 milions d’euros,  però el definitiu, segons l’informe d’Economia, és de 13.189,1 milions. Per a la Generalitat, la causa del problema és que el sistema està infrafinançat, un assumpte que torna a estar sobre la taula amb motiu de les demandes de reforma del sistema de finançament autonòmic.

(Visited 54 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari