Els boscos catalans, més afectats per la sequera el 2022 que mai en la darrera dècada

Un terç de les 33.000 hectàrees danyades, segons l'informe DeBosCat, es van sumar l'any passat

Bosc amb arbres de capçada marró, afectats per la sequera

Foto: ACN, CREAF

El 2022 va ser l’any amb més boscos afectats per sequera a Catalunya des que, el 2012, es van començar a registrar aquestes dades, segons l’informe DeBosCat 2022, la xarxa de monitoratge del decaïment dels boscos de Catalunya.

DeBosCat 2022 ha xifrat en 33.072 les hectàrees de bosc amb signes de patiment per sequera i calor extrema, com la decoloració de les fulles, la caiguda de fulles o la mort de l’exemplar.

Aquesta suma inclou les àrees forestals amb afectació noves de l’any 2022, que pugen fins a 10.477 hectàrees, però també les que ja estaven afectades i han empitjorat aquell any.

El 2012, el primer de recollida de dades de DeBosCat, es van registrar 40.000 hectàrees afectades, però aquelles dades reflectien les afectacions d’aquell any i de tota la història que mai s’havia quantificat, per la qual cosa la xifra d’aleshores es considera inflada.

El DeBosCat 2022 mostra que les comarques de la meitat nord de Catalunya han estat les més afectades l’any passat. Els mapes del Servei Meteorològic de Catalunya indiquen que allà van tenir lloc més anomalies de temperatura (onades de calor) i de precipitació és on més afectació hi ha hagut, recull l’Agència Catalana de Notícies.

La mateixa informació afegeix que el 2022 va ser el segon any d’una sequera que, per la seva intensitat i durada, està esdevenint una de les més rellevants de les darreres dècades. A més, va tenir un estiu extremadament calorós, amb nombroses onades de calor. Aquests fets expliquen que el nombre d’hectàrees noves registrades per primera vegada aquest any passat hagi estat dels més alts de tota la sèrie.

(Visited 30 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari