La Generalitat lamenta que la Moncloa no els té “en consideració” per a la presidència de la UE

Serret diu que amb el PSOE "no han desaparegut els entrebancs" a l'acció exterior catalana

La consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret (ACN)

La consellera d’Acció Exterior, Meritxell Serret, ha carregat contra l’executiu de Pedro Sánchez per deixar la Generalitat al marge de la presidència espanyola de la Unió Europea. “No ens té en consideració”, es queixa Serret en una entrevista a l’ACN en què lamenta la manca d’informació que han rebut pocs dies abans de l’inici de la presidència. També la “poca predisposició” del govern espanyol per incloure l’executiu català en els actes que s’organitzen a Catalunya: “No ens estan donant gaire marge de participació”. Així, la consellera afirma que amb el PSOE “no han desaparegut els entrebancs” a l’acció exterior que fa el seu departament i reclama concretament al PSC que es posicioni sobre “l’ambició de tenir presència nivell internacional”.

La presidència espanyola del Consell de la UE arrenca l’1 de juliol i només sis dies després començarà la campanya electoral del 23-J. Hi ha previstes dues cites de la presidència a Catalunya: una reunió informal dels ministres de Transport a Barcelona el 21 i 22 de setembre i una altra a Tarragona amb ambaixadors. Fonts de la presidència espanyola confirmen que la visita a Tarragona està prevista pel 20, 21 i 22 de juliol. Malgrat remarcar que el govern català no vol deixar “cap espai buit”, Serret posa com a condició tenir “veu pròpia” en les trobades que es fan a Catalunya. Tanmateix, no aclareix si hi haurà una representació institucional de la Generalitat “al màxim nivell”.

Crítiques a la planificació
En una entrevista a l’ACN diumenge, l’eurodiputat del PSC Javi López acusava el govern català de ser poc proactiu per la presidència rotatòria de la UE. “Desconec què vol fer el govern català per la presidència”, deia. La consellera d’Acció Exterior replica ara a López que, a dos dies de l’inici de la presidència, l’executiu central no els ha enviat oficialment les seves prioritats.”És sorprenent. Falta rigor i planificació”, opina Serret, tot recordant la “mala impressió a nivell de la UE” que això pot generar.

Igualment, acusa el govern del PSOE i Podem de manca de coordinació amb les comunitats autònomes per tenir en compte les seves propostes per a la presidència. Amb tot, la consellera avisa que organitzaran “actes” i “accions d’influència” per exposar les seves prioritats a la UE. Si bé Serret admet que “a vegades” poden coincidir amb els posicionaments espanyols a Brussel·les, d’altres no. Per exemple, pel que fa a migració i asil.

La promesa del català a la UE
L’entitat Plataforma per la Llengua ha demanat aquesta setmana al govern espanyol que aprofiti la presidència rotatòria del Consell de la Unió Europea per fer oficial el català al club dels 27, i li ha exigit que ho faci abans de les eleccions del 23 de juliol. L’entitat considera que la petició “no és una quimera” i indica que “només cal reformar un reglament”, en paraules de la seva vicepresidenta, Mireia Plana.Preguntada per aquesta petició, Serret evita posar un ultimàtum i es limita a dir que aquesta promesa de la taula de diàleg s’hauria de materialitzar “com més aviat millor”. “Sabem que la voluntat política és determinant a l’hora d’aconseguir pas de reconeixement del català al Parlament Europeu”, indica.

(Visited 48 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari