L’Escola Pia demana perdó per no denunciar els abusos a menors d’un escolapi durant 25 anys al Senegal

El 2005 va ser traslladat a Catalunya i apartat de menors però va tenir un paper actiu a l'ordre

L’Escola Pia ha demanat perdó pels abusos sexuals a menors de l’escolapi Manel Sales Castellà entre 1980 i 2005 al Senegal. També per no haver-ho denunciat tot i tenir-ne coneixement el 2005. En un comunicat, l’ordre admet que el religiós va abusar d’un “important nombre de menors”. “Enganyava els menors i s’aprofitava de la seva condició de missioner i de l’ascendència i autoritat que tenia“, remarca l’Escola Pia, que afegeix que els abusos eren coneguts per part dels estudiants i habitants del Senegal, fins i tot per alguns directors i companys escolapis. Va ser destinat a diferents poblacions. Després d’una denúncia, el 2005 va ser traslladat a Catalunya, apartat de menors però amb un paper actiu a l’ordre. Va ser expulsat finalment el 2019.

Un grup de catalans vinculats al Senegal va denunciar la situació l’any 2005 i es va traslladar l’escolapi a Catalunya. Se’l va apartar d’activitats amb menors i se’l va posar sota tractament psiquiàtric. Dins de l’ordre va continuar tenint un paper actiu com a rector, secretari provincial i membre del Consell Presbiteral de l’Arquebisbat de Barcelona. Al marge d’informar l’Escola Pia, els denunciants van adreçar-se a altres autoritats i entitats d’Espanya i de Barcelona, però no van obtenir resultats.

L’Escola Pia de Catalunya reconeix públicament i “es responsabilitza de tot allò que va fer malament en el passat”. Admet que el provincial va tenir coneixement dels fets el 2005, però no es van emprendre les accions corresponents de denúncia ni per la via civil ni eclesiàstica. “Amb l’argument de protegir la institució no es van atendre les persones que van intentar denunciar els fets, no es va fer seguiment dels fets per acompanyar les víctimes, no es va demanar perdó”, continua l’ordre.

Després de tretze anys sense més notícies, l’any 2018 es va reactivar el cas arran de la denúncia d’una ciutadana francesa. L’ordre llavors va demanar explicacions a Sales, que va reconèixer els fets i va mencionar algunes de les persones que havien patit abusos. L’ordre va apropar-se a les víctimes per facilitar el seu suport. Es va posar en contacte amb autoritats del Senegal i va informar les autoritats religioses de Roma per iniciar el procés canònic per expulsar l’escolapi de l’ordre i del sacerdoci. L’expulsió es va fer efectiva el març del 2019.

El febrer del 2023 es va crear una comissió de defensa dels menors abusats sexualment a l’Església al Senegal per recollir testimonis i fer públics els abusos. Es va traslladar el cas al Defensor del Poble. El fet que les víctimes fossin persones del Senegal va afavorir la impunitat i el silenci al voltant dels abusos, ja que difícilment farien una denúncia pública perquè l’homosexualitat està penada amb presó.

L’Escola Pia assumeix públicament els fets descrits, expressa la seva “absoluta indignació, rebuig i repulsa” i demana perdó pels mals ocasionats per l’escolapi i pels responsables de l’ordre que no van denunciar els abusos al Senegal i a Catalunya, expressant també la seva “vergonya” per aquests fets. Ara s’han portat els fets a fiscalia i novament a les autoritats eclesiàstiques. El nou provincial de l’ordre ha viatjat al Senegal entre el 5 i el 16 de juny per intentar contactar amb les víctimes i posar-se a la seva disposició.

(Visited 167 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari