El govern central deixa de congelar els preus de lloguers a partir del juliol

L'Executiu, però, ha acordat prorrogar la prohibició dels desnonaments sense alternativa habitacional

Pedro Sánchez, al Congrés
Pedro Sánchez, al Congrés

El govern central ha decidit no prorrogar la congelació de preus de lloguers en finalitzar els contractes a partir de l’1 de juliol. La mesura tenia com a objectiu evitar augments abusius de preus en un context inflacionari, però els llogaters ja no podran renovar els contractes sense patir increments. Tot i les pressions d’Unides Podem, soci minoritari del govern central,  no va aconseguir estendre aquesta mesura a causa de l’oposició del PSOE. Tot i això, s’ha acordat prorrogar la prohibició dels desnonaments sense alternativa residencial i mantenir el límit d’increment de lloguers vinculat a l’Índex de Preus de Consum (IPC) en un 2% fins a finals d’any.

Altres mesures que finalitzaven a finals de juny, com ara la rebaixa de l’IVA en aliments i la bonificació del transport públic, es prorrogaran per sis mesos més. La prioritat de l’executiu de Pedro Sánchez són les eleccions generals, i volen evitar retallades a les portes dels comicis malgrat les pressions per l’encariment del cost de vida i la sol·licitud de la Comissió Europea d’ajustar els comptes. Per això, Sánchez ha anunciat en una entrevista a la SER que s’aprovarà la desgravació del 15% en l’impost sobre la renda (IRPF) per a les persones que comprin un vehicle elèctric.

El govern central havia planejat començar a rebaixar les mesures estructurals adoptades durant la pandèmia com a resposta a les recomanacions de la Comissió Europea, que va demanar eliminar les ajudes per a la crisi energètica. Tot i això, a causa del mal resultat electoral i l’avançament de les eleccions generals, s’han estès la majoria de les mesures vigents fins a finals d’any, postergant el compliment de les regles fiscals establertes per la UE, com el dèficit del 3%, per 2025.

L’executiu central ha fet marxa enrere amb algunes mesures costoses i regressives, i ha seguit les recomanacions d’organismes econòmics nacionals i internacionals que advoquen per una focalització més gran en els més vulnerables. Algunes de les subvencions, com la del combustible, han expirat o estan en discussió al Consell de Ministres. Tot i que els preus dels combustibles han augmentat lleugerament, es mantenen en nivells anteriors a la crisi a Ucraïna.

(Visited 51 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari