Sumar i Podem registren la coalició per al 23-J

El 4 per Madrid l'ocuparà Íñigo Errejón després del pacte entre Més Madrid i els de Yolanda Díaz

La vicepresidenta primera del Govern central, Yolanda Díaz, durant l'acte 'Guanyem Barcelona' de BComú (Bernat Vilaró, ACN)
La vicepresidenta primera del Govern central, Yolanda Díaz, durant l'acte 'Guanyem Barcelona' de BComú (Bernat Vilaró, ACN).

Després d’un any i mig de debat, conflictes i acostaments, Podem i Sumar han signat finalment aquest divendres –a tres hores i mitja de la fi del termini- l’acord per concórrer a les eleccions generals del 23-J en coalició. Sumar completa així l’objectiu de ser la plataforma electoral que uneix una quinzena de formacions a l’esquerra del PSOE, entre les que hi ha, a més de Podem, En Comú, IU, Compromís i Més Madrid. A la papereta, però, hi apareixerà al costat del logo la cara de la líder de la plataforma, Yolanda Díaz. A la llista de Madrid, el número 4 serà per a Ínigo Errejón, després del pacte entre Sumar i Més Madrid anunciat també aquest divendres.

Podem i Sumar han registrat la coalició, però encara queden elements de negociació per resoldre. El principal és la conformació de les llistes, que s’han de presentar com a molt tard el 19 de juny, i la presència, o no, de la ministra d’Igualtat, Irene Montero, a la llista per Madrid.

Sumar ha ofert a Podem set diputats que pràcticament tenen l’escó assegurat. Són cinc que ocupen la primera posició de les llistes a diverses províncies, i dos més, un per Barcelona i un altre per Madrid.

La figura de Montero ha estat un dels esculls més importants de les negociacions de l’última setmana. Podem ha denunciat un “veto injust” per part de la direcció de Sumar, mentre que la plataforma de Díaz ha defensat la necessitat de renovar cares al capdavant de l’espai.

Altres líders de formacions han renunciat a ser presents a les llistes. Un dels casos és el del coordinador general d’IU, Alberto Garzón, que aquest divendres ha demanat “perdó” a la ciutadania pel “soroll” que han generat les formacions en aquest procés de confluència en Sumar. “Ningú es mereix això”, ha escrit.

(Visited 93 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari