La sequera empetiteix el préssec d’Ordal i fa caure la producció almenys un 25%

Els pagesos garanteixen una qualitat “molt excel·lent” degut a una concentració de sucres més alta

Detall d'exemplars de préssec d'Ordal abans de ser collits (ACN)
Detall d'exemplars de préssec d'Ordal abans de ser collits (ACN)

La collita del préssec d’Ordal (Alt Penedès) arrenca marcada per fruits especialment petits i per la previsió de pèrdues d’almenys el 25% de la collita en comparació a l’estiu passat. Són els efectes directes d’una sequera que els productors d’aquest fruit afronten amb resignació i “molta preocupació”. Als conreus de secà, la previsió és que hi hagi parcel·les “perdudes gairebé del tot”, segons el pagesos, mentre que als camps amb reg han avançat l’abastiment d’aigua per intentar frenar la davallada de producció.

Tot i la situació adversa, el president de l’Associació de Productors de Préssec d’Ordal, Josep Ràfols, garanteix que els fruits seran d’una qualitat “molt excel·lent” perquè la mida més menuda comportarà una concentració de sucres més alta. No obstant això, els agricultors expressen preocupació per les varietats més tardanes, ja que no hi ha previsió de pluges abundants i s’esperen temperatures molt elevades durant els propers mesos. La producció reduïda i la inflació generalitzada obligaran els productors a augmentar els preus en aproximadament un 15%.

Alhora, els pagesos també lluiten contra els senglars, que malmeten els camps i es mengen els préssecs, i han intentat diverses estratègies per frenar aquests danys, com les valles metàl·liques, però aquests animals les superaven saltant-les o esmunyint-se per sota. Alguns pagesos han optat per electrificar els camps amb descàrregues de fins a 10.000 volts per evitar que els senglars hi entrin, tot i que la mesura requereix una vigilància constant.

Malgrat tot, els productors arrenquen aquest proper cap de setmana el tradicional Mercat del Préssec d’Ordal, al nucli de Sant Pau d’Ordal. Serà el 18è any que els pagesos instal·len les seves parades durant tots els caps de setmana de juny, juliol i agost, en un esdeveniment que atrau clients d’arreu de Catalunya, especialment de l’àrea metropolitana de Barcelona. Els darrers anys el mercat ha superat els 13.000 visitants.

(Visited 29 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari