Messi no es fia que Laporta pugui inscriure’l a la Lliga

El seu retorn perilla sobretot perquè el davanter espera que l'organisme de Javier Tebas li doni garanties que Laporta no tornarà a deixar-lo tirat ni enganyar-lo una altra vegada

Joan Laporta i Leo Messi

Joan Laporta no es pot entretenir gaire amb el fitxatge de Leo Messi si vol aprofitar la petita oportunitat que el davanter argentí, a qui va enganyar fa dos anys fent-li pensar que li signaria la renovació pactada després de les eleccions, ha obert per complaure la família i portar-la de tornada a Barcelona.

Messi encara sent que Laporta el va trair després de prometre’l i assegurar-li unes condicions de renovació que, en cap cas, van estar subjectes a la disponibilitat econòmica del Barça en aquell moment. Leo va acceptar el que li van proposar de la mateixa manera que va encaixar sense lamentar-se ni enrabiar-se la decisió final del president, unilateral, de trencar aquell contracte.

Messi, en la decisió d’obrir la porta a tornar a Barcelona, ha volgut suprimir del seu estat d’ànim i predisposició aquest compte pendent, un tema personal, amb Laporta, únic responsable d’aquell cop tan baix, conseqüència del qual va acabar emigrant precipitadament PSG. Una aventura condemnada al fracàs per la naturalesa pròpia el club francès, fabricat a cop de talonari, i el fortíssim vincle de Messi amb el seu únic club, el Barça, més enllà de la relació emocional. Per al joc de Leo, l’ecosistema futbolístic identitari de la Masia i d’una cultura única al món, conceptualitzada sobre la base de l’anticipació, el domini de l’espai, el control total de la pilota i l’elusió del xoc, li va permetre brillar individualment i aportar a l’equip aquest factor diferencial que va convertir el Barça en el millor equip de tots els temps.

Avui, encara que aquesta dècada prodigiosa ja és història, ni el barcelonisme ni Messi semblen disposats a girar full, en gran part perquè Laporta s’ha obstinat a reil·lusionar l’afició amb el seu retrobament. Els arguments d’aquesta obsessió, això no obstant, no se sostenen, ja que ni la grada ha demanat a Messi aquests dos últims anys -només recentment i de manera menys espontània del que sembla- ni el rendiment del davanter argentí, que el mes que ve complirà 36 anys, assegura que amb ell el Barça torni a competir per la Champions.

Pel conjunt de les actuacions de Laporta, contradictòries i capritxoses, Leo no es refia de les seves promeses. Sobretot no creu que avui Laporta li pugui garantir la inscripció a la Lliga la temporada que ve.

De fet, està condicionant la seva resposta definitiva al fet que li garanteixin que Laporta no el deixarà tirat una altra vegada, un risc percentualment molt alt en aquests moments. Fonts properes a Leo donen per fet que no donarà el seu ‘sí’ definitiu fins que LaLiga li pugui confirmar l’alta com a futbolista del FC Barcelona.

Aquest és el motiu pel qual, contínuament, circulen notícies contradictòries sobre el signe i el resultat de les reunions bilaterals mantingudes entre els executius i directius del club i els responsables de LaLiga. D’una banda, aplaudeixen i expressen la seva satisfacció pel pla de negoci associat a la tornada de Messi, que incorpora una sèrie de baixes, és a dir, vendes milionàries, diversos fitxatges de renom i una entrada de patrocinadors també milionaris atrets per Leo.

D’altra banda, encara que els agrada el conte que explica Laporta la veritat és que no s’ho acaben de creure. LaLiga necessita, a més a més del relat, proves inequívoques de la serietat i de la credibilitat d’una entitat que, sota la presidència de Joan Laporta, les ha perdut irremeiablement.

Després dels números presentats per Laporta la temporada 2020-21, LaLiga va sol·licitar una auditoria independent que va demostrar una desviació de gairebé 300 milions de pèrdues no atribuïdes a l’impacte de la COVID, sinó, al contrari, inflades com a resultat de maniobres comptables i financeres sense sentit; un tret al peu segons molts analistes que ha llastat absurdament el club des d’aleshores, perjudicant el seu marge salarial i obligant-lo a sortir-ne d’aquell pou venent bona part dels seus actius fins a posar-lo en greu risc com està ara.

Hi ha motius sobrats perquè tant LaLiga com Messi desconfiïn d’aquesta tendència pertinaç de Laporta a embolicar-ho tot amb mentides, falses promeses i decisions capritxoses, especialment en l’àmbit de l’economia i de les finances.

El triple desafiament a què s’enfronta Laporta passa, primer, per demostrar uns beneficis de 250 milions el 30 de juny que ve en virtut d’un compromís amb LaLiga de l’any passat, subscrit a canvi d’acceptar-li les palanques per millorar-ne el marge salarial. En segon lloc, també està obligat, en proporció als seus ingressos, a reduir 200 milions de la massa salarial abans que comenci la temporada que ve. Finalment, i tercer, vol fitxar Messi, i per això necessita convèncer tots dos i simultàniament que ha fet els deures, cosa que no forma part de l’acreditada pèssima reputació del president del Barça.

(Visited 21 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Feu un comentari