Les cooperatives catalanes alerten que perilla la producció de la majoria d’aliments i demanen ajuts

La FCAC també es mostra preocupada per la disponibilitat d'aigua per a la ramaderia i la planta viva

Finca d'odi de cervera on es veuen zones sense plantes (ACN)
Finca d'odi de cervera on es veuen zones sense plantes (ACN)

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha alertat que la sequera i la falta d’aigua provocaran una reducció de les collites que, en algunes produccions, preveu que serà molt dràstica i podrà repercutir sobre els preus de l’alimentació. La FCAC ha destacat que la situació és molt delicada per a les collites de cereal, olivera, vinya, fruita seca, arròs i fruita, i per la ramaderia i la planta viva. De fet, reclamarà, en la Taula de la Sequera d’aquest dilluns, que el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat defineixi línies urgents de suport a les cooperatives agràries i els seus socis per fer front al descens de la producció i la pèrdua de rendibilitat.

Ramon Sarroca, president de la FCAC, ha explicat que “ens trobem davant d’una situació de caràcter excepcional, històrica, amb incidència a tot el territori català i amb afectació a la majoria de sectors agroalimentaris”, i que l’Administració i la societat “haurien d’apostar per salvar el sector l’agroalimentari en benefici de la sostenibilitat alimentària, econòmica, social i mediambiental del país”. La situació és molt delicada pel que fa al cereal d’hivern i hi ha cooperativistes que es plantegen segar el blat i l’ordi per a farratge perquè difícilment s’arribaran a collir el gra a causa de la falta d’aigua.

Quant a l’olivera, la collita 2022/2023 va ser la pitjor dels darrers 15 anys, amb una producció de 15.000 tones d’oli d’oliva quan mai s’havia situat per sota de les 20.000. Si no plou abans d’un mes, la previsió és que la collita de vi sigui curta. D’altra banda, les cooperatives afegeixen que els sectors ramader i lleter estan preocupats per la disponibilitat d’aigua de boca per als animals a les granges i per l’escassedat de farratge, i alerten que l’estat d’excepcionalitat a gran part del territori català, amb prohibició de regar zones verdes i jardins, deixa la planta viva en una situació “especialment complicada”.

Davant aquesta situació, la FCAC demana mesures específiques urgents per a les cooperatives agràries que, tot i la davallada de la producció i l’increment de costos, treballaran per a mantenir l’activitat comercial, i sol·licita ajuts directes a les explotacions agràries per fer front a les pèrdues derivades de la sequera.

 

 

(Visited 10 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari