Multen la UOC per haver usat el reconeixement facial dels alumnes en els exàmens finals

Protecció de dades diu que el sistema no és permès per a això i la universitat el veu proporcional

Edifici de la UOC
Edifici de la UOC

L’Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCat) ha sancionat amb 20.000 euros la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) per la implantació del sistema de reconeixement facial per fer els exàmens finals.

Segons la resolució de la sanció publicada a la web de l’APDCat, el tractament de les dades biomètriques dels estudiants no està inclòs en cap de les excepcions que el reglament de protecció de dades preveu en el tractament de categories especials de dades.

El sistema l’haurien utilitzat més de 31.000 universitaris en els exàmens del primer semestre del curs passat, el gener del 2022. La universitat al·lega que el sistema és proporcional i adequat per verificar la identitat dels alumnes.

El 4 de novembre del 2021 una persona va denunciar a l’APDCat el sistema de reconeixement facial per als exàmens. El sistema, obligatori per poder fer els exàmens, requereix que l’estudiant capturi una imatge de la seva cara per tal que l’eina la pugui comparar amb la foto del seu DNI. La foto també servia per comparar-la amb les imatges que es capturen mentre l’estudiant està fent l’examen. Posteriorment, i fins al maig del 2022, quatre persones més van interposar denúncies semblants.

Arran d’un requeriment de l’APDCat, la UOC va respondre que la comparació d’imatges es feia per prevenir i detectar el possible frau acadèmic i poder executar correctament el contracte entre la universitat i els estudiants. A més, recordava que quan els estudiants es matriculen a la UOC ja saben que l’examen serà virtual i que el sistema de verificació pot ser aquest.

(Visited 110 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari