La comissió Pegasus del Parlament europeu es troba a Espanya un ‘CatalanGate’ desprestigiat i desautoritzat

Els diputats de l’Eurocambra constaten que els independentistes tenen més interès en treure rèdit polític del suposat espionatge que per aclarir-ne l’abast i les raons

Capçalera del portal catalangate.cat comprat per l'ANC tres mesos abans que Citizen Lab publiqués el seu 'CatalanGate'

La missió d’eurodiputats que ha enviat a Espanya la comissió del Parlament europeu que investiga l’ús del programa Pegasus i d’altres per realitzar espionatge a diversos països europeus, coneguda com a comissió PEGA, s’ha trobat amb un CatalanGate totalment desautoritzat i desprestigiat. CatalanGate és el nom que van donar Citizen Lab i un sector de l’independentisme català a l’informe publicat l’abril de l’any passat al portal del col·lectiu canadenc on s’assegurava que 65 persones partidàries de la separació de Catalunya d’Espanya havien estat espiades amb els programes maliciosos Pegasus i Candiru. Quasi un any després, el rigor d’aquell informe està qüestionat i les contradiccions entre el seu contingut i les afirmacions de les persones suposadament espiades han estat constants.

Tant Citizen Lab com algunes de les persones suposadament espiades han hagut de rectificar informacions que han fet públiques durant aquests mesos. El director de Citizen Lab, Ronald Deibert, va reconèixer fa unes setmanes que el seu CatalanGate havia inclòs per error a l’ex-conseller de Salut Toni Comín en el llistat de víctimes de l’espionatge. Un investigador del seu equip va confondre les seves inicials amb les d’una altra persona, segons va dir Deibert. A l’informe de Citizen Lab ara hi apareix un misteriós A.C. en el lloc que abans ocupava Comin. Al portal catalangate.cat, creat per l’Assemblea Nacional Catalana en un domini d’Òmnium Cultural, tres mesos abans que Citizen Lab publiqués el seu informe, encara hi apareix avui Comín com a víctima de l’espionatge.

El CatalanGate de Citizen Lab ha estat rectificat en una desena d’ocasions des de la seva publicació. Els autors de les rectificacions no deixen constància de quina era la informació substituïda, amb la qual cosa només es pot saber què s’ha canviat si es conserva una còpia de l’informe original. Una de les rectificacions afecta la data en què suposadament va ser infectat el telèfon mòbil d’Andreu van den Eynde, advocat d’Oriol Junqueras i Raül Romeva. Aquest canvi de data permet a l’advocat adduir que la infecció va produir-se mentre mantenia reunions per prepara la defensa dels seus clients independentistes.

Comín va muntar en còlera en una sessió de la comissió PEGA a Brussel·les exigint explicacions de qui l’havia espiat. No ha demanat perdó per haver-se presentat com a víctima d’un espionatge que Citizen Lab diu que no es va produir. A més, aquest col·lectiu va assegurar que no ha pogut tornar a fer una anàlisi del seu telèfon mòbil perquè Comín ha perdut el seu password i no hi pot entrar. Diana Riba, vicepresidenta de la comissió PEGA, eurodiputada d’ERC i víctima suposada d’aquest espionatge, va afirmar en una reunió de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa celebrada a París, que Citizen Lab havia detectat dos atacs al seu mòbil. A l’informe de Citizen Lab només hi consta un atac. Riba, que forma part de la missió que ha enviat el Parlament europeu a Madrid, no s’ha desdit d’aquesta mentida.

L’ex-presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, també es va desdir de l’explicació que va donar de la data en què va ser espiada, segons Citizen Lab. Fa uns dies, ha assegurat que ha fet revisar el seu telèfon mòbil un altre cop per un pèrit que no ha identificat i que li ha descobert una infecció que el col·lectiu canadenc no va saber detectar. Les explicacions de com va ser la seva infecció o com se’n van assabentar de quatre membres més de l’ANC també estan farcides de contradiccions i incongruències.

Tot això, sumat a la negativa de la comissió d’investigació del cas Pegasus al Parlament de Catalunya a aprovar la compareixença d’experts crítics amb l’informe de Citizen Lab, posen en evidència la manca de credibilitat d’aquest CatalanGate, l’interès dels seus propagandistes per treure’n profit ideològic i polític i la poca voluntat de saber qui els va investigar i perquè.

A Madrid, els membres de la missió europea veuran com algun dels interlocutors els planteja perquè no tenen en compte la possibilitat que hagin estat serveis d’intel·ligència dels Estats Units els que estaven interessats en espiar els telèfons mòbils de persones que negociaven amb emissaris del Kremlin el suport a la independència de Catalunya a canvi de 10.000 soldats russos, enormes quantitats de diners o la conversió de la comunitat autònoma en un paradís de les criptomonedes. També rebran un informe que ben segur ja han llegit. Són les 250 pàgines de l’estudi “Una revisió crítica del CatalanGate de Citizen Lab”, que va presentar el 9 de febrer a l’Eurocambra José Javier Olivas, professor del departament de Ciències Polítiques i de l’Administració de la Universitat Nacional a Distància.

A aquestes altures del funcionament de la comissió PEGA, quan falten poques setmanes perquè presenti les seves conclusions, Citizen Lab continua negant-se a entregar-li les proves que justifiquin la seva conclusió que els telèfons mòbils i dispositius digitals de 65 persones partidàries de la independència de Catalunya van ser espiats amb programaris maliciosos. Negativa que també ha estat la resposta del grup que lidera Ronald Deibert a les reiterades peticions d’experts en tecnologies digitals i acadèmics universitaris que una comissió independent analitzi aquestes proves.

(Visited 237 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Feu un comentari