Alts càrrecs del Parlament van avisar la Mesa que incomplia ordres del TC

Exmembres de la Mesa constitucionalistes afirmen que el mandat del tribunal era "claríssim"

    L'exsecretari de la Mesa del Parlament David Pérez, en la seva declaració al TSJC com a testimoni pel judici contra part de la Mesa del 2017

    L’exlletrat major del Parlament Antonio Bayona i l’exsecretari general de la Cambra catalana Xavier Muro han declarat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que van avisar als membres independentistes de la Mesa que l’admissió a tràmit d’iniciatives relacionades amb el procés i el referèndum podien anar en contra del criteri del Tribunal Constitucional (TC).

    Durant la seva declaració com a testimonis en el judici per desobediència que afecta els exmembres de la Mesa Lluís Corominas, Anna Simó, Lluís Guinó i Ramona Barrufet, tant Bayona com Muro han explicat que van advertir en diverses ocasions, tant per escrit com de manera verbal, de “possibles responsabilitats” per contradir les interlocutòries del TC. L’exlletrat major ha explicat que fins al 2014 hi havia una doctrina establerta en moltes cambres legislatives del món que feien que la Mesa només verifiqués els requisits formals establerts pel reglament de la cambra a l’hora d’acceptar a tràmit una iniciativa parlamentària. “No ha de fer un filtre polític”, ha dit.

    Però també ha explicat que l’evolució de la jurisprudència del TC va començar el 2014 i es va establir de forma ferma el 2019, considerant que la Mesa ha de protegir sentències anteriors i fer-les complir, motiu pel qual en algun cas va fer un advertiment a la Mesa, tot i admetre que potser no va ser prou “contundent”. Bayona també ha declarat que la sentència del TC que suspenia la resolució del Parlament que iniciava el procés independentista no feia una “advertència inicial concreta” perquè la Mesa no admetés a tràmit iniciatives similars, però ha admès que sí que ho feia en requeriments posteriors que ell també va rebre.

    Muro, al seu torn, ha recordat l’escrit que ell i Bayona van enviar a la Mesa quan van aprovar-se les conegudes com a lleis de desconnexió, en el qual avisaven els membres que estaven entrant “de manera clara en contradicció amb el manament del TC”. D’altra banda, ha explicat que va donar ordres per tal que aquestes normatives no es publiquessin a Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya (BOPC), ja que podien contradir el Constitucional.

    Els advertiments eren “claríssims”

    Els exmembres de la Mesa del Parlament José María Espejo-Saavedra (Cs) i David Pérez (PSC) també han declarat aquest dimecres al TSJC com a testimonis, i han assegurat que els lletrats de la Cambra catalana van advertir la Mesa de manera “clara i explícita que no s’haurien d’admetre a tràmit” la llei del referèndum i altres iniciatives del procés perquè contradeien el TC.

    Espejo-Saavedra ha respost a preguntes del fiscal que el mandat del TC era “clar i taxatiu”, i ha afirmat que el primer informe jurídic dels lletrats del Parlament, el desembre del 2015, era més “ambigu” perquè la jurisprudència del TC encara no estava “assentada”. Posteriorment, però, a mesura que passaven els mesos i les iniciatives sobiranistes, els informes van ser més ferms  en les seves afirmacions, ha assenyalat l’exdiputat de Cs.

    Pérez, per la seva banda, ha declarat que el primer requeriment del TC era “bastant clar, claríssim” i que ell el va comprendre perfectament: “Em vaig sentir pertorbat per altres coses, no pel TC”, ha assenyalat el socialista, que ha admès que no estava totalment d’acord amb algunes de les resolucions del TC, però les acatava i no es plantejava incomplir-les.

    (Visited 80 times, 1 visits today)

    avui destaquem

    Feu un comentari