Aragonès anuncia una “cimera de l’aigua” contra la sequera

Els comuns demanen "abandonar els macroprojectes" i el PSC retreu al Govern la manca d'inversions en la matèria

  El president de la Generalitat, Pere Aragonès, entrant a l'hemicicle acompanyat de la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà (ACN, Mariona Puig)

  El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat que “en unes setmanes” convocarà una “cimera de l’aigua” per buscar un “full de ruta àmpliament compartit” per abordar la sequera a Catalunya. Així ho ha anunciat durant la sessió de control al Govern del Parlament, on ha explicat que amb això pretén “compartir les mesures que vol aplicar, escoltar i rebre propostes, i ajudar a conscienciar el conjunt de la societat” que el moment de sequera és “seriós”, que Catalunya està “en una situació difícil, que es necessita el suport de tots i que com més consens tingui més defensa hi haurà en el futur”. Per part seva, els comuns li han demanat “abandonar els macroprojectes” i el PSC ha retret al Govern la seva manca d’inversions.

  Aragonès ha donat pocs detalls sobre la cimera que vol celebrar, però ha avançat que demanarà als convocats “seguir avançant amb mesures” per combatre la sequera i preparar Catalunya per als anys vinents. Així, ha explicat que els parlarà de “l’activació dels aqüífers, l’aposta per l’aigua regenerada que obliga a actuacions concretes en algunes indústries i a activar potabilitzadores, o actuacions per a reduir el consum per a augmentar la resiliència”. A la cita estaran convidats representants de tots els grups parlamentaris de la cambra catalana –menys Vox, com és habitual ja en les cites de l’executiu- i la invitació es farà arribar aviat.

  El president ha fet aquestes consideracions en ser preguntat per ERC a la sessió de control, grup que s’ha felicitat per la feina feta pel Govern fins ara. Però altres partits no han tingut les mateixes bones paraules. Des del PSC, el seu primer secretari, Salvador Illa, ha criticat la “clamorosa inacció del Govern” en matèria d’estalvi d’aigua i política hídrica, i d’una “autèntica sequera d’inversions” en la matèria. “No ho fiïn tot al ‘ja plourà’. Facin cas als tècnics, que saben què cal fer i com, i porten temps avisant. Generi una dinàmica de col·laboració, en particular amb els ajuntaments, les empreses subministradores i els ciutadans”, ha reclamat el socialista, tot avisant que el PSC “no acceptarà cap traspàs de responsabilitats als ajuntaments”. I és que el PSC no té clar que vulgui donar suport a conjunt de mesures del decret de sequera perquè no veu una bona actitud en el Govern.

  El president, en resposta a aquestes crítiques, ha demanat a Illa “no fer una guerra de l’aigua en aquests moments” i ha considerat “irresponsable” mantenir una actitud així. El PSC, però, no ha estat l’únic partit en criticar la política del Govern davant la sequera. Precisament l’altre soci en els pressupostos, En Comú Podem, ha carregat contra l’executiu per mirar a projectes com el Hard Rock o l’ampliació de l’aeroport del Prat quan podrien, a criteri seu, agreujar la situació de sequera.

  La presidenta dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, ha posat en dubte que sigui “una bona idea impulsar macroprojectes que van en contra del sentit comú” i que suposarien incrementar el consum d’aigua en un volum “similar al de tot un any a una ciutat com l’Hospitalet”. “Abandonin els projectes faraònics, són propis de negacionistes climàtics”, ha sentenciat Albiach.

  Facebook
  Twitter
  WhatsApp

  avui destaquem

  Deixa un comentari

  Notícies més llegides