El PSC i Junts frenen amb una esmena el pla pilot de renda bàsica universal

El principal partit de l'oposició i l'exsoci d'ERC al govern català la fan caure de la llei d'acompanyament dels pressupostos

El líder del PSC, Salvador Illa

Foto: ACN, Bernat Vilaró

El PSC i Junts han frustrat aquest divendres la inclusió del pla pilot de renda bàsica universal en la llei d’acompanyament dels pressupostos del 2023. Els socialistes han mantingut una esmena sobre aquest punt, tot i la petició de retirada per part d’ERC, i hi han votat a favor a la Comissió d’Economia del Parlament de Catalunya, juntament amb Junts, Vox, Ciutadans i el PP.

La votació ha evidenciat discrepàncies entre el PSC, principal partit de l’oposició, i l’únic partit al govern, ERC. Els republicans, a més de considerar la votació un exponent de “sociovergència real”, han indicat als socialistes que en la pàgina 25 de l’acord pels pressupostos tancat per aquestes dues formacions s’estableix que no s’incorporarien noves qüestions en les votacions dels comptes.

“Estem parlant d’un pla pilot que ha de servir perquè, quan siguem un estat independent, puguem aprovar una mesura pionera, innovadora i del segle XXI”, ha defensat la diputada d’ERC Raquel Sans.

Per la seva part, el PSC han defensat que la seva posició és coherent amb la postura que van mantenir en aquella negociació i que l’acord subscrit amb ERC no incloïa un pacte sobre la llei d’acompanyament.

Sobre el pla pilot, això sí, la decisió definitiva depèn del ple del Parlament que se celebrarà divendres vinent, dia 10. La formulació de renda universal inclosa en la llei d’acompanyament fixava en 800 euros l’assignació mensual per als participants en el pla pilot -300 euros en el cas dels menors-, i preveia una dotació econòmica del govern per fer-la efectiva quan la normativa reguladora entrés en vigor.

D’altra banda, la cambra catalana ha aprovat el dictamen final dels comptes d’enguany abans de portar-los a la votació que, previsiblement, els aprovarà en el ple. En aquest cas, ERC, PSC i En Comú Podem han votat a favor i la resta de grups parlamentaris, en contra.

Els socialistes, a més, han evitat donar suport a les esmenes presentades per Junts sobre els macroprojectes del Quart Cinturó, Hard Rock i l’aeroport de Barcelona-El Prat, i han presentat la seva postura com una mostra de lleialtat a l’acord subscrit al respecte amb ERC.

(Visited 60 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari