Anticorrupció demana 15 anys de presó per a Fernández Díaz pel ‘cas Kitchen’

La Fiscalia també sol·licita penes de fins a 19 anys de presó per a excomandaments policials com Eugenio Pino i José Manuel Villarejo

L'exministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, al Congrés dels Diputats

Foto: @Congreso_Es

La Fiscalia Anticorrupció demana 15 anys de presó i 33 d’inhabilitació per a l’exministre de l’Interior Jorge Fernández Díaz així com per qui va ser el seu número dos, Francisco Martínez, i el llavors cap de la Policia Nacional, el comissari Eugenio Pino, com a presumptes caps de l’Operació Kitchen, l’operatiu policial per espiar l’extresorer del PP Luis Bárcenas i robar-li documentació del cas Gürtel. En total l’operació hauria costat prop de 58.000 euros dels fons reservats de l’Estat, 54.000 dels quals van ser per al xofer de Bárcenas.

El ministeri públic acusa Fernández Díaz, Martínez i Pino dels delictes d’encobriment, malversació de fons públics i contra la intimitat, i també reclama de dos anys i mig a 19 de presó per als excomandaments policials Marcelino Martín Blas, José Manuel Villarejo, Enrique García Castaño i Andrés Gómez. Concretament, la Fiscalia sol·licita dos anys i mig de presó i nou d’inhabilitació per encobriment per a Martín Blas; 19 anys de presó i 42 d’inhabilitació pels delictes d’encobriment, malversació, contra la intimitat i suborn passiu propi per a Villarejo; 12 anys i mig, més 28 d’inhabilitació, per encobriment, malversació i contra la intimitat a García Castaño; i 15 anys per a Gómez. També demana quasi 12 anys i mig de presó i 14 d’inhabilitació per encobriment per al xofer de Bárcenas, Sergio Javier Ríos.

El fiscal relata que els investigats, posats de comú acord i amb coneixement de la il·licitud dels fets, entre 2012 i 2013, van posar en marxa l’operatiu. Així, Jorge Fernández Díaz, ministre de l’Interior i màxim responsable polític d’aquest departament, amb abús de les seves funcions i coneixement de la seva il·licitud, va instar Francisco Martínez, que va ser, primer el seu cap de gabinet i des de gener de 2013 secretari d’Estat de seguretat, perquè posés en marxa una missió encaminada a l’obtenció d’informació i documentació que pogués estar en poder de Bárcenas. L’objectiu era sostreure aquest material de l’autoritat judicial en la investigació que es duia a terme en el marc de la peça separada denominada ‘papers de Bárcenas’, en el cas Gürtel.

Francisco Martínez va assumir la coordinació de l’operació, que es va encomanar, pel que fa a la seva planificació i desenvolupament al director adjunt operatiu (DAO), Eugenio Pino. Pino, al seu torn, va encarregar aquesta operació al comissari jubilat José Manuel Villarejo, qui, per a la seva execució, es va servir en un primer moment de Marcelino Martín Blas, que estava al capdavant de la Unitat d’Afers Interns de la Policia Nacional, i posteriorment d’Enrique García Castaño, al capdavant de la Unitat Central de Suport Operatiu (UCAO), que va assumir personalment el compromís de dur a bon terme la missió, servint-se de la Unitat Especial de Seguiments adscrita a la UCAO.

Pino hauria encomanat tant a Villarejo com a García Castaño, el desenvolupament de tasques operatives per guanyar-se la confiança i aconseguir la col·laboració activa de Sergio Ríos, a canvi del lliurament de 2.000 euros mensuals, més despeses, procedents dels fons reservats, i el posterior ingrés al Cos Nacional de Policia. Aquest, per la seva banda, havia de facilitar informació que els permetés sostreure documentació en possessió de Bárcenas i de la seva esposa, Rosalía Iglesias.

(Visited 52 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari