Entitats socials veuen “insuficients” les mesures d’habitatge del Govern central

La PAH i els Sindicats de Llogateres reclamen una Llei d'Habitatge estatal que reguli els lloguers

Manifestació contra els lloguers abusius

Les entitats socials que defensen el dret a l’habitatge com la Plataforma d’Afectades per la Hipoteca (PAH) i els Sindicats de Llogateres han valorat positivament les mesures que el Govern central ha aprovat aquest dimarts per fer front als efectes de la inflació, però han assenyalat que són “insuficients”. En un comunicat, la PAH ha criticat que es tracti de “mesures temporals de curta durada” i ha afirmat que “continuen sense donar compliment als compromisos internacionals d’Espanya” per fer efectiu el Dret a l’Habitatge.

Pel que fa a les mesures relacionades amb els lloguers -limitar l’actualització anual dels preus al 2% i renovar els contractes al mateix preu- els Sindicats de Llogateres han considerat que la primera hauria d’incloure “elements sancionadors per ser efectiva, ja que hi ha propietaris que intenten saltar-se la norma”. Amb relació a la segona mesura, els Sindicats han assenyalat que només “posterga el problema durant sis mesos”, que “genera incertesa a les famílies” i, a més, “no protegeix de pujades de preus als contractes que signin nous llogaters”.

“Celebrem aquest petit respir per a milers de famílies inquilines”, afirma la PAH, però “passats aquests 6 mesos les famílies segueixen en risc d’haver de suportar pujades desproporcionades de la renda o es veuen obligades a anar-se’n de casa seva en el que coneixem com a desnonaments invisibles”, assenyala la plataforma. De fet, la PAH també considera insuficient la moratòria antidesnonaments i destaca que, tot i estar en vigor des de fa un any, “no ha aconseguit aturar 70.000 desnonaments” arreu d’Espanya, 41.359 el 2021 i 29.285 els nou primers mesos del 2022.

La necessitat d’una Llei d’Habitatge

Tant la PAH com els Sindicats de Llogateres coincideixen en la necessitat d’aprovar com més aviat millor una Llei d’Habitatge estatal, la qual recorden que porta dos anys de retard a causa del bloqueig en l’aprovació causat pel PSOE. “Aquest govern no ha estat a l’altura de les circumstàncies, i és per això que li exigim que siguin valentes i aprovin una Llei d’Habitatge ambiciós que de veritat es posi del costat de les famílies i no mantingui els privilegis de bancs i fons voltor”, ha reclamat la PAH.

Ambdues entitats consideren que aquesta normativa hauria d’incloure la prohibició dels desnonaments de persones vulnerables sense alternativa residencial així com un control efectiu dels preus dels lloguers per regular-los i acabar amb les pujades abusives. “Els lloguers han d’estar regulats per una llei efectiva abans no acabi la vigència de les mesures extraordinàries anunciades”, apunten els Sindicats de Llogateres, que assenyalen que “a mitjà termini sabem que l’únic que pot desinflar la bombolla dels preus del lloguer és una regulació que abaixi els preus i els vinculi als ingressos de les llars”.

(Visited 129 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari