El Govern central aprova un nou paquet de mesures per fer front als efectes de la inflació

L'executiu espanyol rebaixa l'IVA d'aliments, congela els nous lloguers i ofereix ajudes a famílies vulnerables

El darrer Consell de Ministres del 2022

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts un nou paquet de mesures per fer front als efectes de la inflació i a les conseqüències derivades de la guerra a Ucraïna. Segons ha anunciat el president del Govern central, Pedro Sánchez, aquest tercer paquet inclou des de la pròrroga de l’IVA reduït en la llum i el gas fins a noves ajudes directes per a famílies vulnerables, però suposa la desaparició del descompte generalitzat de 20 cèntims per litre de combustible, que només s’aplicarà als transportistes i agricultors.

Com ha explicat Sánchez, una de les noves mesures és la rebaixa de l’IVA del 4% al 0% en aliments de primera necessitat com el pa, les farines panificables, la llet, els ous, el formatge, fruites i verdures, hortalisses, llegums, patates i cereals. En el cas de l’oli i la pasta, passa del 10% al 5%. Aquesta reducció s’aplicarà almenys durant sis mesos.

D’altra banda, el Consell de Ministres també ha aprovat congelar el preu dels lloguers d’habitatges en les renovacions de contractes que es facin fins al juny, de manera que el propietari no podrà apujar-lo, i suspendre els desnonaments de llars vulnerables sense alternativa residencial fins a al 30 de juny. També ha decidit mantenir fins al 31 de desembre del 2023 el límit del 2% en l’actualització anual dels preus del lloguer.

Una altra de les mesures que ha anunciat el president del Govern central és el pagament de 200 euros a famílies vulnerables amb rendes inferiors als 27.000 euros anuals i un patrimoni de fins als 75.000 euros, una mesura de la qual se’n beneficiaran 4,2 milions de famílies, segons l’executiu espanyol. A més, es prohibeix durant tot el 2023 el tall de subministraments essencials i es prorroga el bo social.

El Consell de Ministres també ha aprovat mantenir la rebaixa del 30% del transport públic urbà i interurbà en els territoris on els governs autonòmics i municipals ho complementin fins al 50%, així com prorrogar la gratuïtat dels abonaments de Rodalies de Renfe i trens de mitjana distància durant tot el 2023. L’executiu central també ha aprovat ajudes directes per als pescadors per valor de 120 milions d’euros i d’altres per als pagesos valorades en 300 milions.

(Visited 58 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari