Felip VI demana frenar “l’erosió de les institucions”

El cap d'Estat ha assenyalat que els ciutadans necessiten que els poders “responguin a l'interès general i exercitin les seves funcions amb col·laboració lleial amb respecte a la Constitució i a les lleis”

Felipe VI durant el discurs de Nadal
Felipe VI durant el discurs de Nadal.

El cap d’Estat, Felip VI, ha enviat un missatge directe als poders públics d’Espanya per frenar “l’erosió de les institucions”. El discurs de Nadal del monarca està emmarcat en una setmana de tensió entre el Govern central, el PP i els jutges conservadors del CGPJ. El dilluns, el Tribunal Constitucional ha detingut la tramitació legislativa de dues esmenes al Senat que afectaven canvis en el sistema d’elecció dels magistrats de l’òrgan en resposta a un recurs del PP.

L’article 56 de la Constitució indica que el cap de l’Estat “arbitra i modera el funcionament regular de les institucions” i Felip VI ha volgut utilitzar-lo per a tractar de posar pau. S’ha dirigit a totes les parts sense assenyalar a cap en concret perquè totes es donin per al·ludides i assumeixin la seva part de responsabilitat.

Els ha demanat “responsabilitat” i “reflexionar” sobre les conseqüències que la situació pot tenir en la “unió” i la “convivència” dels espanyols. Felip VI ha advertit del perill de “donar per fet” tot allò conquistat en “gairebé 45 anys des de l’aprovació de la Constitució”.

Institucions en favor de l’interès general

“L’esperit que la va veure néixer, els seus principis i els seus fonaments, que són obra de tots, no poden afeblir-se ni han de caure en l’oblit”, ha assenyalat. “Necessitem institucions que responguin a l’interès general i exercitin les seves funcions amb col·laboració lleial amb respecte a la Constitució i a les lleis, i siguin un exemple d’integritat i rectitud”, ha destacat.

El cap d’Estat considera que la “erosió de les institucions” és un dels tres riscos als quals han d’enfrontar-se les democràcies en l’actualitat. També han de fer front a “la divisió” i “la deterioració de la convivència”, fent referència a la polarització i la necessitat de guiar-se “per la raó”. “Un país o una societat dividida o enfrontada no avança, no progressa ni resol bé els seus problemes, no genera confiança. La divisió fa més fràgils a les democràcies; la unió, tot el contrari, les enforteix”, ha expressat.

(Visited 133 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari