L’ANC i Òmnium Cultural es tiren els plats pel cap a Twitter

L’anunci de Jami Matamala que es dona de baixa de l’associació que presideix Xavier Antich genera un creuament de crítiques i acusacions entre membres de les dues entitats

Tuits a favor i en contra d'Òmnium Cultural i l'ANC arran de l'anunci de Jami Matamala que marxa de la plataforma que presideix Xavier Antich

Josep Maria (Jami) Matamala Alsina va anunciar el 5 de desembre a Twitter que havia sol·licitat la baixa d’Òmnium Cultural. Matamala és amic íntim de l’ex-president de la Generalitat Carles Puigdemont i senador de JuntsxCat. Al missatge al seu perfil de Twitter, on diu que és “resident a Waterloo i a Girona”, hi va escriure “avui he demanat donar-me de baixa d’Òmnium Cultural. Demà a la manifestació no hi sereu i ja en tinc prou de sectarisme. Espero poder tornar aviat a ser soci”. La manifestació a què es referia era la convocada per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) contra la proposta de derogació del delicte de sedició plantejada pel govern espanyol amb l’acord d’Esquerra Republicana.

La piulada de Matamala va provocar un creuament de crítiques i acusacions entre membres de l’ANC i Òmniun Cultural que han anat sumant participants amb el pas dels dies. Molts tuitaires van anunciar en el fil del missatge de Matamala que se sumaven a la seva decisió i abandonaven també l’associació que presideix Xavier Antich. Al grup de crítics amb Òmnium s’hi van afegir personatges coneguts de la política catalana com Héctor López Bofill, regidor de Junts a Altafulla, o el lingüista Josep Maria Virgili, membre del grup Koiné. López Bofill es va adreçar el mateix dia 5 a Antich i li va dir que “la deriva contraindependentista d’Òmnium és vergonyant. El que sigui per salvar el governet autonòmic, fins i tot sacrificar el “llengua, cultura i país”. Com deia aquell una cosa és salvar-te tu i l’altra, molt diferent, és salvar-te tu tot traint els teus companys de lluita”. Un parell d’hores després que Matamala escrivís ela seva piulada, Virgili anunciava que “He sortit d’Òmnium fa 5 minuts. Aquest posicionament contra la manifestació de demà m’ha fet decidir. Òmnium ha esdevingut una crossa d’ERC, el partit crossa d’Espanya a Catalunya”.

Molts dels que han anunciat que també es donen de baixa d’Òmnium Cultural o que ja ho havien fet els darrers temps es presenten com a membres de l’ANC, el Consell de la República que presideix Puigdemont o la Plataforma per la Llengua. A part de la negativa d’Òmnium a participar en la manifestació de l’ANC, aquests usuaris retreien a l’entitat, entre d’altres qüestions, que Jordi Cuixart, quan era president de l’entitat, parlés en castellà en el judici de l’1-O, donés una abraçada al socialista Miquel Iceta o sortís en defensa de l’alcaldessa de Barcelona Ada Colau quan la van escridassar en un pregó de la festa major del barri de Gràcia. D’altres recorden que un dels seus fundadors va ser Joan Baptista Cendrós, que es definia com a nazi català, o se sorprenen que la periodista Mònica Terribas sigui vicepresidenta de la seva Junta. “Jo també deixaré l’Òmnium d’Antich, Terribas i companyia”, va tuitejar el periodista Oriol Domingo.

Els usuaris de Twitter que han sortit en defensa d’Òmnium també són nombrosos, tot i que en un bàndol i en l’altre hi ha força perfils que semblen caure en la categoria de bots o trolls.  Si els que anuncien que es donen de baixa d’Òmnium l’acusen d’arrenglerar-se amb ERC, molts dels que la defensen consideren que l’ANC segueix les directrius de Junts. Alguns anuncien, al seu torn, que s’han donat de baixa de la plataforma independentista que presideix Dolors Feliu. N’hi ha que asseguren que es tornaran a donar d’alta a Òmnium. El to d’alguns missatges és dur o insultant. “Perdona Hèctor, però fa dos dies ELS TEUS també eren governet autonòmic, i no ploraves com ho fas ara. Em pots dir a qui salva L’ANC, que s’ha convertit en un braç executor de Junts? Això sí que és salvar-te tu tot traint els teus companys de lluita. Pensa bé abans de predicar…”, li va dir un tuitaire a López Bofill. “Doncs jo ja fa temps que em vaig donar de baixa d’una @assemblea que modestament havia ajudat a crear. Un escolanet d’en @KRLS parlant de SECTARISME… Faria riure sinó fos tan penós”, li etziba un altre a Matamala.

Òmnium Cultural assegura que té 190.000 socis. Dies enrere, el primer impacte visual en accedir al seu web era una gran xifra amb aquest nombre d’associats. Ara ja no hi surt però al portal s’hi diu que “els més de 190.000 socis atorguen a Òmnium independència financera i, per això, si encara no hi ets, et necessitem”. Que no compti gaire amb fer nous socis procedents de l’entorn de Carles Puigdemont o de l’ANC. Mentre, el nombre de socis de l’ANC és un secret tant ben guardat com el seu finançament.

(Visited 419 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari