Florentino arrossega Laporta a patir la pitjor ‘venjança’ de LaLiga

El Barça no participarà, per ordre del president blanc, a l'assemblea extraordinària de Dubai, on Tebas té alineats 40 clubs contra el supremacisme de Madrid i Barça

Joan Laporta y Florentino Pérez
Joan Laporta y Florentino Pérez.

Cada dia que passa augmenten la submissió i el servilisme de Joan Laporta cap al president del Real Madrid, Florentino Pérez, que domina i dirigeix el futur del Barça pràcticament al seu gust des del dia que el va deixar penjar una pancarta electoral a prop del Bernabéu. Al contrari de l’efecte propagandístic que va poder exercir aquella lona en el seu dia, subratllant aparentment el valerós antimadridisme de Laporta, la realitat ha deixat pas a una dominació absoluta per part de Madrid dels designis del club blaugrana i de les seves polítiques econòmiques, patrimonials i esportives.

Sobretot, en matèria d’estratègia respecte al rol de Barça entorn de les relacions amb LaLiga, el CSD, la Moncloa i, especialment, davant la UEFA. L’aposta per la Superlliga, en la qual el Real Madrid porta la veu cantant mentre Laporta fa de claca de Florentino, és la millor prova d’aquest nou escenari, dantesc, on van començar ballant dotze dels grans clubs del continent i s’han quedat només dos d’ells fent, amb prou feines, soroll amb una pandereta i una simbomba després que el tercer soci en discòrdia, la Juventus, hagi desaparegut del primer pla, víctima d’una dimissió en cadena dels seus alts càrrecs a causa d’una investigació per pràctiques de frau comptable, sembla que escandalós.

De l’opacitat i el totalitarisme amb què també Florentino i Laporta s’han acostumat a actuar, a més de presumir i d’exercir-lo dictatorialment sobre els seus respectius socis, sembla que es retroalimenten en un bucle que caldrà veure com s’acaba, ja que tots dos s’han desmarcat, ara ja totalment, de la resta dels clubs de LaLiga que presideix Javier Tebas, amb qui l’enfrontament s’ha tornat agre i obert.

Madrid i Barça s’han negat a participar ara a l’assemblea de Lalliga convocada a Dubai per a aquest dimecres 7 de desembre, clau en l’adopció d’acords que tenen a veure amb l’adaptació a la nova Llei de l’Esport i l’expansió internacional de la patronal del futbol espanyol, ara dividida i enfrontada en dos blocs: el Real Madrid i el Barça, per una banda, i la resta, per l’altra, el pitjor dels cismes que es podria haver produït.

Els dos grans envien un missatge que no deixa cap dubte sobre la seva inclinació al supremacisme en un mercat, el del futbol espanyol, que consideren petit i insuficient per a la seva supervivència i creixement, com si jugar la Lliga s’hagués convertit en una opció anacrònica i rutinària per la qual ja no val la pena deixar-se el prestigi cada diumenge. Un avorriment sense estímul comparat amb els 350 milions que els prometia el fons inversor de la Superlliga, JPMorgan Chase, amb 5.000 milions de dòlars, d’entrada, per a la seva formació.

Si serà o no el conte de la lletera és una cosa que està ara mateix en mans dels més alts tribunals europeus i del (poc) atreviment dels clubs anglesos a fer un torcebraç històric a aquest model de futbol continental amb més de cent anys d’història i arrelament.

En qualsevol cas, el revés que va suposar el pas enrere fet pels anglesos, l’absència de PSG i Bayern Munic, i l’abandó de l’Àt. Madrid i el Milan van deixar el projecte trontollant.

Madrid i Barça s’han quedat finalment més sols que l’una sense que la UEFA ni l’ECA, als quals s’ha convidat al diàleg, se sentin avui, al contrari, amb la pressió de buscar una sortida o una entesa. Pot passar, per tant, que també es quedin en fora de joc dins d’aquest futbol espanyol que tots dos volen abandonar per jugar la Superlliga a partir de la temporada 2023-24. Aquest és el pla apuntat pel flamant i nou executiu posat al capdavant del rescat del projecte, l’alemany Bernd Reichart, expert en mitjans de comunicació i esport, ex-CEO del Grup RTL Deutschland, que ha estat nomenat director general de la Superlliga per l’empresa encarregada de promoure la seva creació, A22 Sports Management.

Fins ara, amb un efecte més escumant que una altra cosa, mentre els dos promotors, Madrid i Barça, lliuren la seva primera batalla a l’àmbit domèstic nacional contra aquesta aliança d’almenys 40 clubs que sí que han confirmat la seva participació en la cimera de Dubai d’aquesta setmana.

El Madrid, en un comunicat, qualifica d’“injustificable” citar els clubs a “5.000 km de la seu de la Lliga” i més fer-ho amb caràcter “improvisat i urgent, sense el debat o anàlisi oportuns”, a més de qualificar de “dispendi” innecessari “desplaçar més de 100 persones per realitzar un acte d’aquesta naturalesa, en aquestes dates, a la Unió dels Emirats Àrabs, quan aquest podria celebrar-se a la seu de LaLiga sense incórrer en costos extraordinaris”.

El Barça també s’ha oposat a participar una nota calcada, excusant la seva actitud que abordar assumptes d’aquest calibre “requereixen un debat previ i una anàlisi més extensa i participativa que faciliti el màxim consens que mereix una reforma d’aquesta envergadura”. També ha qüestionat la cita i ha afirmat la seva negativa a col·laborar “davant de qualsevol actuació que considerem lesiva per als drets i interessos del FC Barcelona”.

La rèplica de Javier Tebas, també en una nota, desmunta i tritura el pèssim i mentider argumentari de tots dos. Primerament, perquè els clubs coneixien aquesta convocatòria d’assemblea general extraordinària de LaLiga des del 6 de setembre passat, que se celebrarà a Dubai estratègicament per a generar una ofensiva internacional de LaLiga, com ja s’ha fet altres vegades com la celebrada el 2018 a l’Índia. Aquesta vegada, per participar complementàriament al Summit internacional Investopia.

Tebas també aclareix que la participació presencial no és obligatòria, com bé saben els clubs que disposen de la possibilitat de fer-ho telemàticament, com a les assemblees que tant agraden a Laporta. “Sorprèn especialment el comunicat del FC Barcelona -afirma LaLiga- atès que des del 13 d’octubre havien confirmat l’assistència de Ferran Oliver, tresorer, i Mateu Alemany, director de futbol del Club”. El club blaugrana, en definitiva, s’ha fet enrere seguint les instruccions de Florentino Pérez.

No hi ha hagut rèplica ni matisos dels dos presidents que, curiosament, prefereixen riure-li les gràcies i les maneres a Luis Rubiales, el de les festes impresentables, els negocis bruts amb Aràbia Saudita, i el que va haver de destituir el seu vicepresident econòmic, Andreu Subies, a qui van agafar gastant-se els diners de la Federació Catalana de Futbol en reformar un restaurant propietat de la seva dona, segons l’Audiència Nacional.

Si els 40 clubs de l’Assemblea de LaLiga adopten decisions que a la llarga i a la curta no beneficien el Barça, el que és clar és que el Real Madrid sí que disposa ara mateix d’estructures financeres, econòmiques i patrimonials per resistir els pals que calguin. No seria el cas del Barça.

Que estrany que Laporta s’hagi volgut perdre aquest viatge de cinc estrelles i li agraden aquestes excursions pel desert. Però, Florentino no li ha deixat anar-hi.

(Visited 149 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Feu un comentari