40 entitats socials es mobilitzen contra la reforma del Codi Penal aquest dijous

Les organitzacions reclamen que no es criminalitzi el dret a protesta

    Roda de premsa conjunta amb representats de 40 entitats socials

    Foto: @centre_IRIDIA

    Els representants de 40 entitats socials s’han aplegat aquest dimecres al matí davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per mostrar el seu total rebuig a la reforma del Codi Penal que deroga el delicte de sedició i incorpora el de desordres públic agreujats. Les organitzacions i col·lectius han anunciat que aquest dijous a les 19.30 hores es concentraran a la delegació del Govern espanyol, al carrer Mallorca de Barcelona, amb un reclam conjunt: no criminalitzar el dret a la protesta.

    Les 40 organitzacions, entre les quals hi ha Alerta Solidària, Ca la Dona, Élite Taxi, Irídia, Marea Blanca Catalunya, Òmnium Cultural, la PAH, el Sindicat de Llogateres o el SEPC, han signat un manifest conjunt en el qual alerten que la proposta de reforma “genera greus afectacions i limitacions al lliure exercici del dret a la protesta” i que, si continua endavant, “constituirà una nova agressió als drets fonamentals de la ciutadania i suposarà un retrocés en termes de democràcia”.

    Les entitats socials adverteixen que la reforma incorpora “conceptes genèrics, subjectius i indeterminats en el seu redactat que permetrien l’arbitrarietat en la criminalització d’un gran nombre d’accions que formen part del dret de protesta“, i consideren que el concepte d’intimidació “comporta un alt grau de subjectivitat i, previsiblement, una major incriminació”. A més, assenyalen que el fet que la invasió o ocupació de locals o espais es consideri delicte sense que hi hagi violència ni intimidació “criminalitza de manera clara una expressió del dret a la protesta indispensable”, i “obre la porta a criminalitzar actuacions en base a la mera hipòtesi que podrien arribar a posar en perill l’ordre públic”.

    Les 40 organitzacions signants del manifest asseguren que aquesta reforma “planteja un escenari de retallada de llibertats fonamentals” i exigeixen que el Codi Penal s’adeqüi als estàndards internacionals sobre drets humans. “Davant la proposta de reforma del Codi Penal: prou criminalització, defensem sempre el dret a la protesta!”, conclou l’escrit.

    (Visited 122 times, 1 visits today)

    avui destaquem

    Feu un comentari