“Puta nit i bona Espanya”, nou crit de guerra de TV3

Joel Díaz, que ha dit que té un odi visceral a l’estat espanyol, comença i acaba cada nit amb aquest crit el nou programa ‘Zona Franca’ que costa 1,5 milions d’euros

Joel Díaz, al primer programa 'Zona Franca' emès per TV3 la matinada del 18 d'octubre

Sigfrid Gras, el periodista que ha substituït Vicent Sanchis com a director de TV3, va afirmar que apostarà per l’entreteniment i restringiria la política als espais informatius de la cadena. També va dir que farà complir el Llibre d’Estil de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) tant als periodistes de la casa com els col·laboradors externs. La matinada de dimarts, TV3 va estrenar el programa Zona Franca, presentat per Joel Díaz. El primer gag que va fer Díaz va ser eixugar-se el cul amb un full del Llibre d’Estil de la CCMA i entrar al plató cridant “puta nit i bona Espanya!”, per afegir tot seguit: “Era al revés, no? Els nervis!”.

El crit de “puta nit i bona Espanya” no va ser la simple declaració d’intencions de Joel Díaz en la primera aparició en escena a Zona Franca. L’endemà va tornar a començar el programa amb aquest crit –sense atribuir-lo als nervis del dia anterior- i, a més, va demanar el seu col·laborador Andrés Fanjgold que l’acomiadés. Fangjold el va obeir i va ser ell qui va tornar a cridar “puta nit i bona Espanya!” entre els aplaudiments del públic. El tercer programa no va començar fins la una de la matinada de dijous i va mantenir el “puta nit i bona Espanya” dels dos dies precedents.

Fins ara, l’expressió “puta Espanya” s’havia utilitzat als programes de TV3 Bricoheroes i Està passant i a El búnquer, de Catalunya Ràdio. Les denúncies persistents a la comissió de control de la CCMA al Parlament de Catalunya i de mitjans com EL TRIANGLE han aconseguit que deixi d’utilitzar-se en aquests programes. Zona Franca i Joel Díaz l’han recuperat i, amb el joc de paraules esmentat, és el pa nostre de cada dia a la televisió pública de la Generalitat.

No és estrany que Díaz faci servir aquest exabrupte. Com a reporter del programa APM?, també de TV3, va demanar als presentadors d’El búnquer que cridessin “puta Espanya” en el discurs d’agraïment per rebre un premi de Ràdio Associació de Catalunya. Fa servir aquesta expressió sovint al seu perfil de Twitter. En una entrevista, el desembre del 2019, va deixar clara la seva animadversió envers Espanya. “Tinc un odi visceral a l’estat espanyol, però si som independents farem un país de merda”, va declarar a Vilaweb aleshores.

En declaracions a La Vanguardia, el passat dilluns, Sigfrid Gras va assegurar que vol recuperar el públic que s’hagi sentit exclòs de TV3. “TV3 és la televisió de tots els catalans: la nostra obligació és que sigui així. No tenim cap intenció que algú senti que TV3 no és la seva”, va afirmar. És evident que Zona Franca no servirà per aquest suposat objectiu. A més de la salutació i el comiat diaris burlant-se d’Espanya, en el primer programa es va enfocar sovint un membre del públic que duia una samarreta negra on es llegia “Injúries a la corona” per davant i el nom del raper Valtònyc, fugit de la justícia espanyola a Bèlgica, per darrere. Tampoc no hi van faltar burles a la Guàrdia Civil i una pregunta a un dels col·laboradors del programa sobre si Catalunya ha de ser un nou estat d’Europa. El col·laborador va respondre “paso palabra”.

La CCMA ha encarregat Zona Franca a una productora audiovisual que es va crear el passat 25 de febrer –Atomic Beat Media- per 1.314.419,14 euros. La CCMA també es fa càrrec del cost de la construcció del decorat del programa, la il·luminació i el lloguer d’una grua telescòpica, amb control remot. No ha informat encara del cost del nou decorat i de la il·luminació. Llogar la grua costarà 157.602,50 euros durant deu mesos. Les bromes de Zona Franca costaran, per tant, més d’un milió i mig d’euros a tots els catalans, també els que s’enfaden quan algú crida “puta Espanya” davant de la càmera o fa jocs de paraules aparentment enginyosos i graciosos amb la intenció d’insultar-los.

Sigfrid Gras va dir a La Vanguardia que per saber si funciona o no un programa es dona dos o tres mesos de temps per avaluar-lo. Zona Franca porta tres dies en antena.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.