Puigneró ha finançat amb mig milió d’euros el Centre Blockchain de Catalunya

El vicepresident cessat ha estat la peça bàsica per intentar convertir Catalunya en un paradís per les criptomonedes tal i com van demanar emissaris russos a Puigdemont, la tardor del 2017

Jordi Puigneró en la presentació del Centre Blockchain de Catalunya entre Mònica Roca, presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona, i Joan Canadell, diputat de Junts

El Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori ha finançat amb 491.000 euros el Centre Blockchain de Catalunya (CBC). Aquest centre, creat a finals del 2020, està integrat dins la Cambra de Comerç de Barcelona però està finançat pel Departament que fins fa uns dies dirigia Jordi Puigneró. Es defineix com un centre d’excel·lència tecnològica que té l’objectiu la promoció d’actius digitals i tecnologies descentralitzades a Catalunya. Blockchain significa cadena de blocs i és una tecnologia que permet la creació d’un comptabilitat que s’emmagatzema de forma distribuïda en una xarxa d’ordinadors que poden estar a tot el món i que es comuniquen entre ells. Aquest sistema és el que permet el desenvolupament de les criptomonedes.

Puigneró va impulsar la implantació de les criptomonedes a Catalunya mesos abans que els emissaris russos que es van reunir, l’octubre del 2017, amb l’aleshores president de la Generalitat Carles Puigdemont li demanessin que convertís Catalunya en un paradís pel diner digital a canvi de suport polític i militar a la independència. El 8 de març, quan era secretari de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital del Govern, ja va afirmar que “la xarxa global Blockchain, una tecnologia que revolucionarà encara més la Societat Digital, aposta per Catalunya”.

Els emissaris russos que es van reunir amb Puigdemont poc abans que declarés la independència de Catalunya no anaven mal encaminats. Sabien que el govern de la Generalitat apostava per potenciar criptomonedes alternatives a l’euro, una opció que desestabilitzaria la moneda europea i, per tant, la Unió Europea. Puigdemont va enviar la seva consellera de Presidència, Elsa Artadi, a negociar amb aquests interlocutors russos. Artadi va declarar davant el jutge Joaquín Aguirre, que investiga aquesta trama, que l’aleshores president de la Generalitat va delegar en ella l’assistència a aquesta reunió perquè és economista i que això ajudaria en un intercanvi sobre criptomonedes.

Hauria estat més encertat enviar Jordi Puigneró a aquesta trobada, perquè portava mesos promocionant monedes digitals catalanes. El 27 de desembre del 2017, dos mesos després de la declaració unilateral d’independència, quan era secretari de Telecomunicacions va pujar aquest missatge a Twitter: “Los catalanes hacen cosas. Doncs, sí. Avui hem presentat el llançament de la moneda Meal, de l’empresa catalana @nostrum_123”. L’impulsor d’aquella moneda, Quirze Solomó, va ser nomenat director del CBC, malgrat que la seva empresa Home Meal Replacement, propietària de la cadena d’alimentació Nostrum acabava de fer suspensió de pagaments.

En laresposta parlamentària a una pregunta plantejada pel grup socialista, Puigneró detallava, el 6 de setembre, que els anys 2021 i 2022 ha donat 491.000 euros al CBC repartits en les següents iniciatives: Obrir Girona (110.000 euros), CatVers (115.000), BxCat (52.000), Democracy4All (96.000), BlockchainxODS (42.000), Ajuts projectes blockchain (56.000) i DCA-Blockchain (20.000).

L’aposta pel CBC s’emmarca dins l’Estratègia Blockchain de Catalunya, impulsada pel Departament que acaba de deixar Puigneró. Entre els informes realitzats en el marc d’aquesta Estratègia n’hi ha un sobre “tendències sobre la tecnologia Blockchain” que destaca la criptomoneda Ethereum. Aquesta criptomoneda és la que promociona Carles Puigdemont. A finals de l’any passat va anunciar que s’havia obert una cartera de valor amb aquesta criptomoneda i fa servir el seu acrònim al perfil que té a Twitter: krls.eth. En aquests informes hi apareixen o hi col·laboren experts en tecnologia digital, com Jordi  Baylina, que assessoren Puigdemont en l’ús de les criptomonedes i les cadenes de blocs.

(Visited 490 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari