Laporta envia definitivament l’Espai Barça a un atzucac

El canvi en la direcció d'obra implica retards i complicacions que asseguren un augment dels costos inassolible per a la junta i apunta un altre col·lapse econòmic i del model de propietat

Joan Laporta, presentant Héctor Bellerín

L’entrada en escena de Torrella Enginyeria a l’univers Espai Barça ha provocat un terratrèmol que, com no podia ser altrament, la major part de la premsa ha preferit arraconar com més aviat millor i treure el focus de la sorprenent indignació mostrada pel Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya. Un toc d’atenció inusual que hauria d’alertar sobre la gravetat d’una decisió que definitivament comportarà conseqüències, cap de positiva segons els experts.

A l’horitzó, aquest canvi de rumb sobtat suposa, en primer lloc, que el projecte definitiu, amb la reforma estructural exigida per la nova junta directiva de Joan Laporta, està encara pendent d’elaboració i, per tant, de la seva tramitació davant l’oficina tècnica de l’Ajuntament de Barcelona com a pas previ a la llum verda a la definitiva llicència, sense la qual no és possible avançar en la direcció constructiva. En conseqüència, s’hi afegeix un retard nou i considerable.

La firma japonesa Nikken Sikkei, guanyadora del concurs d’arquitectura el 2016 amb un prestigi i trajectòria internacional reconeguts, va dur a terme el primer projecte conceptual i el disseny que va atreure l’atenció del jurat amb una notable i superior seducció respecte de la resta dels projectes presentats.

A partir d’aquell moment, en coordinació i harmonia amb catalans Joan Pascual i Ramon Ausió Arquitectes, que van ser substituïts posteriorment per l’estudi B720 Fermín Vázquez Arquitectes, havien desenvolupat el que s’anomena el projecte executiu, consistent en el trasllat a plànols, per centenars, de l’obra amb tots els detalls i requisits, des de les necessitats d’enginyeria, el tast previ del formigó, l’elecció dels materials, els càlculs tècnics infinits i una extensa tasca d’anys de treball fins a estar en condicions d’optar a la llicència i oferir-la a la licitació als diferents grups de constructores interessats a adjudicar-se la fase final.

El disseny original desplegat contemplava la remodelació íntegra de la primera graderia, amb la desaparició dels seients soterranis i el tancament de l’oval de la tercera graderia, guanyant un anell de zones VIP. Res a veure amb l’encàrrec de la nova junta de Joan Laporta, que aposta per no tocar la primera graderia i per l’enderrocament de la tercera per tornar-la a aixecar sobre una circumval·lació de dos pisos de zones VIP.

Els experts ho consideren un nyap que acabarà costant més diners amb el fatal resultat d’afegir a l’escassa visibilitat i incomoditat de la primera graderia la definitiva conversió de la nova tercera graderia en un galliner des d’on serà pràcticament impossible gaudir de l’espectacle per la llunyania de les grades.

Nikken Sekkei va plantejar la necessitat de refer parcialment el projecte executiu, ja que només servia una part tècnica, a canvi d’unes condicions econòmiques noves. Les que havia signat incloïen també la direcció d’obra com és habitual i lògic.

Aquesta bretxa la va aprofitar Laporta per obrir un concurs, al qual també es va presentar el despatx aliat japonès-català, que s’ha acabat portant Torrella sense oposició, segons confirmen fonts del club que, des del març del 2021, han assistit a un relleu del cent per cent dels proveïdors, també a l’Espai Barça, inclòs l’executiu responsable de l’àrea patrimonial, nou des de fa dos mesos. A l’Espai Barça, qui mana ara no és cap altre que Joan Sentelles, responsable de contractació i persona de confiança de Laporta en els negocis amb l’Uzbekistan durant l’anterior mandat, després com a liquidador al Reus -va ser-ne una peça clau-, i ara recuperat per a un embolic com l’Espai Barça que li ve absolutament gran.

La possibilitat de tramitar una llicència a temps d’iniciar les obres de debò al final d’aquesta temporada, coincidint amb el trasllat de l’equip a Montjuïc, sona a fantasia si el pla és mantenir el nivell de rigor i la professionalitat aplicats fins ara.

Una altra cosa és, com per desgràcia es preveu, que Laporta demani preventivament a la concessió de la llicència definitiva -que trigarà almenys un any- el permís de demolició de la tercera graderia de manera que, almenys, aquesta fase es pugui anar iniciant. Complicat per a l’Ajuntament de la ciutat i el mateix Barça, ja que qualsevol alteració o complicació suposaria jugar un mínim de dos anys a Montjuïc, amb una destacada baixada dels ingressos per taquillatge, a més de només poder oferir una versió reduïda del Museu i de la Megastore.

Una tercera via, que també està sobre la taula, obligada per les presses i per la necessitat de compensar el retard afegit a causa del desmantellament capritxós i irreflexiu del projecte, implica redissenyar, llicenciar i licitar les obres en diferents blocs independents per guanyar una mica de temps. La parcel·lació, també en opinió dels especialistes, garanteix i assegura la multiplicació dels costos finals, com a mínim, sobre un terç de les previsions.

La incapacitat i la improvisació acreditada per l’actual junta directiva de Joan Laporta, que ha posat l’Espai Barça sota la direcció i la responsabilitat d’executius mediocres i sense la formació ni l’experiència adequades, avala la catàstrofe que s’acosta i un final inevitable marcat, imaginant que finalment siguin capaços de tirar-ho endavant, per retards i malbarataments, i un desequilibri pressupostari inassolible.

El perill que finalment Goldman Sachs o qualsevol altre inversor hagi d’assumir en un moment donat el control absolut de l’Espai Barça, incloses la seva construcció, comercialització i explotació, ja plana sobre el projecte, assetjant la independència de la junta i un model de propietat que, de facto, ja no és possible exercir en el context de la dictadura laportista. Tot això suposant que Goldman Sachs accepti finançar un projecte sota el govern d’un president encegat pel seu propi ego i poder, que ja ha deixat sec i sense recursos el club per seguir funcionant a partir de l’1 de juliol de 2023.

(Visited 235 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Feu un comentari