Wagner no és només un músic

El grup Wagner és una formació de mercenaris que, segons la intel·ligència ucraïnesa, lidera actualment els atacs russos al front del Donbàs, fins el punt que tant els soldats de l’exèrcit rus com els milicians mobilitzats de les repúbliques sublevades de Lugansk i Donetsk, és limiten a fer accions subsidiàries de suport de les seves accions. El propòsit és intentar limitar l’elevat nombre de baixes sofertes pels militars russos.

Aquests mercenaris es consideren una mena d’exèrcit privat de Putin, d’aquí que el 14 d’agost acabés per ser considerat gairebé festiu per les tropes ucraïneses. Aquest dia dos coets van impactar en un edifici de la ciutat de Popasna, a la regió de Lugansk, que el grup Wagner utilitzava com a centre de comandament i van provocar nombroses baixes. Oficialment Ucraïna va localitzar aquestes instal·lacions gràcies a la imprudència d’un periodista rus, que va publicar en el seu canal de Telegram una fotografia que va permetre identificar-les, però el fet que dins hi fos Yevyeni Prigozhin, propietari i fundador del Grup Wagner, a qui es va arribar a donar per mort en un primer moment, suggereix la possible intervenció d’algun servei d’intel·ligència occidental.

Prigozhin és un dels oligarques més propers a Putin, a qui va conèixer a Sant Petersburg quan regentava una parada de menjar al carrer. Va saber treure profit d’aquesta coneixença. Al cap de poc temps va passar a organitzar els banquets oficials del govern rus, per la qual cosa va ser conegut com el ”xef del Kremlin”, i d’aquí a aconseguir suculents contractes governamentals de restauració per servir el menjar de diferents escoles a través de l’empresa Concord Catering. L’aventura no va acabar gaire bé, la companyia va ser demandada per intoxicar 130 nens. Entre els seus demandants figuraven opositors a Putin, com Alexander Navalny, que l’acusaven de subministrar carn podrida als menjadors escolars. Prigozhin també va aconseguir fer-se amb el contracte per servir les racions de l’exèrcit rus.

A mitjans de 2013 funda a Sant Petersburg l’Agència d’Investigació d’Internet, empresa dedicada a crear comptes falsos a les xarxes socials, fòrums de debat on line i produir vídeos destinats a impulsar campanyes de desinformació al servei dels interessos de la política exterior del Kremlin. Actualment està buscat per l’FBI, que ofereix una recompensa de 250.000 dòlars per qualsevol pista que porti a la seva detenció. Se l’acusa d’interferir en les eleccions presidencials nord-americanes del 2016 en favor de la candidatura de Donald Trump. La companyia també va actuar al Regne Unit per fomentar el vot en favor del Brèxit.

Segons alguns mitjans de l’oposició al Kremlin, les activitats de l’Agència d’Investigació d’Internet estan supervisades pel president de la Duma (el parlament rus) i mà dreta de Putin, Vyacheslav Volodin. La companyia també ha actuat a nombrosos països africans, en bona part dels quals estan desplegades avui les tropes del Grup Wagner.

Aquesta empresa de reclutament de mercenaris va ser creada per Yevyeny Prigozhin juntament amb Dimitri Utkin. Va ser aquest últim, àvid seguidor de Hitler, qui va batejar aquest exèrcit de lloguer amb el nom del compositor favorit del Führer. Recentment ha estat reconegut pel govern rus amb l’Ordre al Coratge per la seva participació en les tasques de “desnazificació” d’Ucraïna.

El personal de Wagner ha operat en primera línia en totes les guerres recents on Rússia s’ha vist involucrada, ja sigui lluitant juntament amb l’exèrcit rus “oficial” o jugant un paper més tradicional de capacitació dels militars autòctons.

Avui el Grup Warner està desplegat a Mali -on ha acabat per fer-se amb el control del país desprès de la retirada recent de les tropes franceses- Líbia, la República Centreafricana, Moçambic i Sudan. També està present a Síria i, evidentment a Ucraïna. Prigozhin ha aprofitat la influència que li dóna Wagner en aquest països per obrir altres negocis. Així a través de l’empresa Meroe es dedica al tràfic d’or i minerals preciosos extrets de Sudan, mentre que a Síria una altra de les seves societats, Evro Polis Ltd, ha obtingut un contracte per protegir els pous de petroli.

Facebook
Twitter
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.