L’11 de maig comença la vaga d’impagament a Renfe impulsada per Batec

El col·lectiu juvenil ha denunciat que des del 2008 els trens catalans només han rebut el 24% de les inversions previstes pel Govern central

Estació de Rodalies de Catalunya a Arc de Triomf (BATEC)
Estació de Rodalies de Catalunya a Arc de Triomf (BATEC).

“Fins que Madrid no pagui, nosaltres no paguem!”. Aquestes han estat les paraules del col·lectiu juvenil Batec, que ha convocat una “vaga de pagament”. A partir del dimecres 11 de maig, proposen utilitzar el servei de Rodalies de Catalunya de Renfe sense comprar un bitllet.

L’organització recentment creada ha realitzat la seva primera acció colant-se a l’estació d’Arc de Triomf el dimecres 4 de maig. S’espera que la mobilització a partir de l’11 de maig tingui molts més seguidors. Els portaveus, Oriol Sales i Maria Antònia Dols, han afirmat que Batec té el suport d’unes mil persones de diferents col·lectius de joves que critiquen que el servei de Rodalies “és un desastre” i que els “problemes i retards diaris” perjudiquen milers de persones cada dia.

Han denunciat la falta d’inversió del Govern central als trens catalans. “Des del 2008 no s’ha executat ni el 24% de les inversions previstes”, ha destacat Dols, que ha afirmat que Madrid ha rebut el triple de diners en despesa ferroviària.

Segons les seves dades, la inversió per ciutadà català és de 205 euros, mentre que a cada madrileny li toquen 907 euros. Les seves xifres són les següents: José Luis Rodríguez Zapatero va prometre 4.000 milions i només va arribar el 14%, Mariano Rajoy ho va elevar a 4.200 milions, però va executar poc més del 6,2% i durant l’etapa de Pedro Sánchez s’ha creat un pla de 6.340 milions i només s’ha fet efectiu el 12%. El pla de Rodalies en el termini 2020-2030 presentat fa un parell d’anys parlava d’aquest fet.

El conseller de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat, Jordi Puigneró, ha mostrat el seu suport al discurs de Batec. Ha assegurat que Espanya “està en la cua d’Europa en despesa pública en infraestructures de transport. Que la Renfe a Catalunya sigui un desastre no és una casualitat”.

Renfe denunciarà per impagament

Renfe ha anunciat que denunciarà per impagament als qui no comprin el seu bitllet i que els viatgers sense tiquet no podran beneficiar-se de l’assegurança que inclou el títol de transport. Un portaveu de Renfe ha recordat els projectes que estan en marxa al Corredor Mediterrani, a la Sagrera, a Sant Andreu Comtal, a Molins de Rei, a Mollet i a Sant Feliu de Llobregat.

Ha afirmat que és “comprensible” que els viatgers es queixin, però els ha redirigit a presentar les reivindicacions mitjançant els canals habilitats per a això. “Si algú es cola està cometent un frau contra tots nosaltres, ja que Rodalies de Catalunya és un servei públic que paguem entre tota la ciutadania”, ha declarat.

Renfe ha anunciat que treballarà de manera coordinada amb l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) i amb la Generalitat de Catalunya (com a responsables tarifaris). “Ens posem a la disposició dels responsables de seguretat ciutadana (Mossos d’Esquadra i policies locals) per col·laborar en les accions que tinguin previst desenvolupar aquest dia per a evitar aquest anunci de frau massiu”, ha conclòs.

(Visited 120 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari