Per què Laporta no va criticar la policia per la seva passivitat el 14-A?

Joan Laporta

Com ja és habitual, la premsa laportista vol anar tant per davant de la notícia, obsessionada amb posar-li la catifa vermella al president, que s’acaba precipitant. Ho van fer els mitjans més servils avançant que la junta directiva estava molesta i disgustada amb els cossos policials de Mossos d’Esquadra i Guàrdia Urbana amb relació a la seva passivitat i falta de col·laboració la nit tràgica del 14-A en el partit d’Europa League contra l’Eintracht de Frankfurt.

Les informacions es feien ressò de les crítiques i queixes de Laporta i dels seus directius perquè, en l’hora més delicada i difícil de la invasió alemanya, les forces de l’ordre van optar per no intervenir ni evitar l’arribada massiva dels aficionats visitants. Bàsicament, perquè tenien en el seu poder una entrada i amb ella el dret d’accés a l’estadi, per més que el FC Barcelona degué haver pres les mesures oportunes per a impedir que arribessin a les seves mans.

D’altra banda, el volum inesperat de 40.000 aficionats que van envair la ciutat feia impossible si més no que els pocs efectius de Mossos i de la Urbana poguessin fer-los front o controlar-los, principalment perquè tampoc van donar mostres de vandalisme o de violència gratuïta, més enllà d’incidents molt aïllats i lleus.

Tant és així que, de fet, quan va arribar l’hora del partit van ocupar els carrers principals, Urgell i Diagonal, camí del Camp Nou, es van obrir les portes i es van relaxar els controls de la pròpia seguretat del club.

Encara que el disseny de l’operatiu és responsabilitat de Mossos d’Esquadra, el control de l’interior de l’estadi es deixa en mans de la seguretat privada contractada pel FC Barcelona. Com que no s’havia previst aquesta allau de seguidors alemanys, les unitats de control d’accés i registre a penes van poder fer el seu treball, motiu pel qual es van introduir abundants begudes alcohòliques.

Quan es van començar a produir incidents a l’interior i a les graderies van escassejar els efectius propis i tant Mossos com Guàrdia Urbana es van mantenir com estava previst en els seus protocols de mínima intervenció, en funció també d’aquesta dotació habitual per a la supervisió de l’exterior i seguretat estratègica.

Laporta i la seva junta haurien volgut que la policia els hi hagués tret les castanyes del foc i va lamentar internament i davant els periodistes amics la seva actitud. No obstant això, no es van atrevir a comentar aquesta situació en la roda de premsa de les explicacions, perquè la mateixa policia podia haver denunciat a la junta directiva davant la Fiscalia per no haver adoptat, complit i aplicat la normativa de la UEFA en un partit d’alt risc.

(Visited 172 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari