La cimera de presidents impulsa “mesures urgents” per les conseqüències de la guerra d’Ucraïna

El cap de Govern d'Espanya, Pedro Sánchez, ha revelat que s’iniciaran “procediments per crims de guerra” contra Vladímir Putin

Pere Aragonès, cap de Govern català, a la cimera de presidents a La Palma (Generalitat de Catalunya)
Pere Aragonès, cap de Govern català, a la cimera de presidents a La Palma (Generalitat de Catalunya).

El màxim mandatari de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, ha reclamat “mesures urgents” per fer front a les conseqüències de la guerra d’Ucraïna a la cimera de presidents celebrada en el Museu Arqueològic de Benahoarita a Los Llanos de Aridane, a l’illa canària de La Palma. La seva petició estrella ha estat un fons extraordinari perquè les comunitats autònomes puguin fer front a les despeses de l’acolliment de refugiats.

Aragonès no ha participat en el besamans amb Felip VI i s’ha incorporat directament a la reunió de treball. Abans d’entrar a la conferència, ha expressat una postura solidària amb les víctimes de la guerra davant els mitjans de comunicació: “Som aquí per a defensar una resposta conjunta amb la màxima col·laboració davant la crisi d’Ucraïna per a l’acolliment de refugiats, per actuar amb la màxima celeritat davant les conseqüències econòmiques que està tenint per a molts sectors de les nostres economies i perquè es prenguin mesures clares que permetin rebaixar els costos energètics que estan suportant famílies i empreses”.

Crims de guerra de Putin

Pedro Sánchez ha informat que s’ha iniciat la labor de documentació per “impulsar els tràmits davant la Cort Penal Internacional” per iniciar “els procediments per crims de guerra” contra el president rus, Vladímir Putin. Ha assegurat que el paper d’intermediació i de diàleg de la Xina pot ser clau per a trobar una solució diplomàtica.

Sánchez ha assegurat que el Govern d’Espanya aprovarà rebaixes d’impostos als sectors afectats per la guerra d’Ucraïna i reduirà “els terminis i els procediments per a l’execució dels projectes d’eficiència energètica i desenvolupament d’energies renovables”. L’executiu central habilitarà i gestionarà 5.400 places per a atendre refugiats i les comunitats i els ajuntaments es faran càrrec de 12.800.

A porta tancada, el líder del Govern central ha confessat que es preveu que el conflicte serà “llarg” i amb el risc de “cronificar-se”. Ha demanat “màxima col·laboració” per l’intercanvi d’informació per aplicar sancions als oligarques russos amb “màxima eficàcia”.

(Visited 99 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Feu un comentari