8M: Les dones recuperen els carrers

La manifestació feminista reuneix 15.000 persones, segons les estimacions de la Guàrdia Urbana, a la capital catalana

Manifestació 8-M de 2022 a Barcelona

Amb el lema “Contra les precarietats, les fronteres i les violències, aquí estem les feministes!”, milers de persones (15.000 de manifestants segons la Guàrdia Urbana i 60.000 segons l’organització) s’han sumat a la marxa del 8 de març aquest any, tot recorrent els carrers de la ciutat per reivindicar la igualtat i els drets de les dones.

El primer tram de la marxa ha estat format exclusivament per dones, que han portat la pancarta amb el lema principal de la manifestació contra la precarietat laboral i les violències masclistes.

“No sé por qué dan tanto miedo nuestras tetas” ha estat un dels càntics més repetits durant la manifestació. Es tracta de la lletra de l’última cançó de Rigoberta Bandini, Ay mamá, dedicada a la maternitat i en contra dels estigmes sobre el cos de les dones. De fet, aquesta peça musical ja s’ha convertit en un himne per a gran part del feminisme i ha sonat diverses vegades durant la marxa.

També hi ha hagut altres missatges repetidament pronunciats per les manifestants, com “Prou agressions contra les dones”, “La nit és nostra, cap agressió sense resposta”, “Visca la lluita feminista” i “Per què callar si vaig néixer cridant”.

Tot i que les proclames han estat majoritàriament feministes, la guerra a Ucraïna s’ha fet un forat a la manifestació catalana. Diverses joves ucraïneses han sortit al carrer per rebutjar el conflicte bèl·lic després de la invasió de Rússia. “No a la guerra, ni a Ucraïna ni enlloc”, s’ha afegit així a les proclames del 8-M.

El 8 de març ha acabat amb un gran acte feminista a l’Arc de Triomf conduït per Adriana Fuertes i amb actuacions de Lidia Uve, Crotchet Fiona, Izaskun Barbàrie i Queralt Lahoz. L’encarregada de llegir el manifest feminista ha estat Bel Olid.

En la jornada d’avui també s’ha celebrat una vaga feminista convocada pel sindicat CGT, que ha volgut denunciar, un cop més, la discriminació de les dones en l’àmbit laboral sota el lema “Avancem lliures i combatives, ni un pas enrere!”.

D’altra banda, també s’han celebrat mobilitzacions feministes a Tarragona, Lleida, Girona, Granollers, Sabadell Manresa, Tortosa, entre altres pobles i ciutats.

(Visited 72 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari