Comença el compte enrere pel desmantellament de les tres centrals nuclears que hi ha a Catalunya

Les llicències de funcionament caduquen els anys 2030 (Ascó I i Vandellòs II) i 2031 (Ascó II)

No hi ha mal que duri cent anys. A Catalunya tenim quatre reactors nuclears: tres estan operatius (Ascó I, Ascó II i Vandellòs II) i el quart (Vandellòs I) està en procés de desmantellament, després del gravíssim accident que s’hi va produir l’any 1989 i que va estar a punt de provocar una catàstrofe com la de Txernòbil.

Aquesta setmana passada, el BOE va publicar una disposició que obliga les centrals nuclears espanyoles a presentar, en un termini de 18 mesos, un pla preliminar per al seu desmantellament, que hauran de sotmetre a l’aprovació del Consell de Seguretat Nuclear (CSN). Això vol dir que el compte enrere per a l’extinció dels set reactors atòmics en funcionament que hi ha a Espanya –entre els quals hi ha els tres catalans– ja ha començat.

El tancament d’aquestes centrals nuclears, però, no serà immediat. Després de les últimes pròrrogues aprovades pel CSN, la llicència d’explotació d’Ascó I i Vandellòs II s’ha prolongat fins a l’any 2030, i la del reactor Ascó II, fins a l’any 2031.

Però la voluntat de la ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, és clara: les nuclears, que són potencialment molt perilloses i tenen el greu problema afegit de l’emmagatzematge i del tractament dels residus atòmics, han de ser substituïdes per altres fonts d’energia no contaminant.

L’anunci de l’inici del procés de desmantellament dels tres reactors que hi ha a Catalunya afegeix pressió a la Generalitat, que va molt endarrerida en el pla de desplegament de les energies renovables (eòlica, solar, geo­tèrmica, biomassa…). Cal assenyalar que Ascó I, Ascó II i Vandellòs II forneixen, en l’actualitat, el 52% de les necessitats de consum elèctric de Catalunya.

A més del gravíssim incendi de Vandellòs I, la història de l’energia nuclear a casa nostra està farcida d’incidents. El més alarmant va ser la fuita massiva de partícules radioactives produïda al reactor d’Ascó I l’any 2007, que l’empresa va intentar amagar al CSN, motiu pel qual va ser sancionada amb una multa de 15,3 milions d’euros. Sense anar més lluny, el 25 de novembre passat un bomber va morir intoxicat per diòxid de carboni en aquesta mateixa central nuclear.

(Visited 371 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari