Xavier Sala-i-Martin ataca la UPF per estudiar si López Bofill va incomplir el seu codi ètic

La universitat va assenyalar que els tuits independentistes del professor no reflecteixen la seva visió ni els seus valors

Xavier Sala-i-Martin

L’economista Xavier Sala-i-Martin ha criticat durament la Universitat Pompeu Fabra per anunciar que estudiarà si el seu professor Hèctor López Bofill -també regidor de Junts a l’Ajuntament d’Altafulla– va incomplir el codi ètic i, per tant, emprèn algun tipus d’acció. El comunicat de la UPF arriba després dels missatges que va publicar a Twitter el docent, en els quals afirmava no entendre com a Catalunya s’han produït “25.000 morts per covid i ens provoca un terror absolut que mori algú a conseqüència d’un conflicte d’emancipació nacional”.

Sala-i-Martin ha sortit en defensa de López Bofill i ha emmarcat els seus tuits en la llibertat d’expressió, principi que, entén, la Universitat ha de defensar com a “institució paradigmàtica”. “Quina imatge donem al món (i a nosaltres mateixos) si en comptes de defensar els seus professors, la UPF defensa els repressors?”, ha publicat l’economista.

En un altre missatge publicat a Twitter, el docent de la Universitat de Columbia qüestiona el codi ètic de la institució universitària en contraposició a la llibertat d’expressió: “Si resultés que les manifestacions del professor López són llibertat d’expressió, però violen el codi ètic, no voldria dir que el codi ètic no respecta la llibertat d’expressió i cal canviar-lo? Heu de ser clars: o respecteu la llibertat o no la respecteu. Les dues coses no pot ser!”.

En els seus tuits, Hèctor López Bofill relatava el que a parer seu són algunes contradiccions independentistes, com el fet de parlar de “confrontació democràtica” sense “admetre, ni tan sols parlar, que per a fer una independència fan falta coses més enllà de la democràcia”. O també: “Voler un Estat i al mateix temps rebutjar els mecanismes coactius que defineixen un Estat i que el fan viable”.

Arran d’aquestes publicacions, la direcció de la UPF va anunciar que, malgrat que “aquesta manifestació no s’ha produït en les instal·lacions de la UPF ni està relacionada amb les activitats acadèmiques”, ha demanat a l'”òrgan competent de la universitat que explori” si cal emprendre accions per un incompliment del codi ètic.

(Visited 441 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari