Xavier Sala-i-Martin ataca la UPF per estudiar si López Bofill va incomplir el seu codi ètic

La universitat va assenyalar que els tuits independentistes del professor no reflecteixen la seva visió ni els seus valors

Xavier Sala-i-Martin

L’economista Xavier Sala-i-Martin ha criticat durament la Universitat Pompeu Fabra per anunciar que estudiarà si el seu professor Hèctor López Bofill -també regidor de Junts a l’Ajuntament d’Altafulla– va incomplir el codi ètic i, per tant, emprèn algun tipus d’acció. El comunicat de la UPF arriba després dels missatges que va publicar a Twitter el docent, en els quals afirmava no entendre com a Catalunya s’han produït “25.000 morts per covid i ens provoca un terror absolut que mori algú a conseqüència d’un conflicte d’emancipació nacional”.

Sala-i-Martin ha sortit en defensa de López Bofill i ha emmarcat els seus tuits en la llibertat d’expressió, principi que, entén, la Universitat ha de defensar com a “institució paradigmàtica”. “Quina imatge donem al món (i a nosaltres mateixos) si en comptes de defensar els seus professors, la UPF defensa els repressors?”, ha publicat l’economista.

En un altre missatge publicat a Twitter, el docent de la Universitat de Columbia qüestiona el codi ètic de la institució universitària en contraposició a la llibertat d’expressió: “Si resultés que les manifestacions del professor López són llibertat d’expressió, però violen el codi ètic, no voldria dir que el codi ètic no respecta la llibertat d’expressió i cal canviar-lo? Heu de ser clars: o respecteu la llibertat o no la respecteu. Les dues coses no pot ser!”.

En els seus tuits, Hèctor López Bofill relatava el que a parer seu són algunes contradiccions independentistes, com el fet de parlar de “confrontació democràtica” sense “admetre, ni tan sols parlar, que per a fer una independència fan falta coses més enllà de la democràcia”. O també: “Voler un Estat i al mateix temps rebutjar els mecanismes coactius que defineixen un Estat i que el fan viable”.

Arran d’aquestes publicacions, la direcció de la UPF va anunciar que, malgrat que “aquesta manifestació no s’ha produït en les instal·lacions de la UPF ni està relacionada amb les activitats acadèmiques”, ha demanat a l'”òrgan competent de la universitat que explori” si cal emprendre accions per un incompliment del codi ètic.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

NOTES ESPECIALS

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.