La pressió per fer fora la gent del seu pis creix durant les festes nadalenques

Els grans propietaris assetgen els jutjats per buidar els habitatges i posar-los a la venda a principis d'any

Manifestació de la PAH davant l'Ajuntament de Barcelona

Foto: @PAH_BCN

Els grans propietaris de pisos pressionen amb força durant les darreres setmanes de l’any perquè els jutjats resolguin les seves causes i aconsegueixin buidar els pisos. La voluntat és clara: començar l’any amb les propietats lliures i sense cap família al seu interior. No hi ha “esperit de Nadal” quan es tracta d’execucions hipotecàries o les derivades per l’impagament del lloguer. Res atura la voluntat dels grans propietaris d’immobles, ni tan sols saber que la covid ha afectat els ingressos de moltes famílies o bé que no existeix cap alternativa habitacional per a aquestes persones, que es poden veure abocades a viure al carrer en plena època nadalenca.

El magistrat José María Fernández Seijó, que va aconseguir posar en dubte la legalitat del procés d’execució hipotecària a Espanya i guanyar la batalla davant del Tribunal de Justícia de la UE, conversa amb EL TRIANGLE sobre aquestes qüestions. Segons la seva pròpia experiència als jutjats, “es dona la paradoxa que en els moments de pitjor climatologia, se segueixen produint desnonaments. Els grans propietaris estan pressionant als jutjats perquè els desnonaments es facin tan aviat com sigui possible i de forma ràpida. D’aquesta manera, volen posar a la venda els pisos després de Nadal, coincidint amb una possible millora econòmica”.

La pressió no només arriba de les propietats, sinó també dels mateixos advocats. Segons el magistrat Seijó, “els clients no paguen als advocats fins que no s’ha fet efectiu el desnonament, i per això els seus despatxos també fan pressió als jutjats”. Com diu Seijó, “el diner no té cor i guanyen altres interessos”, tot i ser temps de Nadal.

El portaveu de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) a Catalunya, Juanjo Ramón, també reconeix a EL TRIANGLE que “a finals d’any s’acceleren els desnonaments perquè els grans propietaris volen tancar l’any sense els estocs tòxics, que diuen ells”. Segons el portaveu, en tenir tant interès per tancar els números, es dona la circumstància que són les setmanes en què “més firmes de lloguer social podem aconseguir, per poques que siguin. Per bé o per mal, són dates de molta activitat, i podem aconseguir que posin més solucions sobre la taula”.

 

Més sancions per no oferir un lloguer social

La PAH lamenta que la Generalitat no imposi més sancions a les empreses que tenen nombroses propietats immobiliàries a Catalunya i no compleixen l’obligació legal, establerta a l’article 5 de la Llei 24/2015, d’oferir un reallotjament en règim de lloguer social a les famílies que entren en un procés de desnonament per impagament. Fins al moment, l’Agència Catalana de Consum ha obert 85 expedients a 38 grans tenidors, i només 6 s’han resolt amb una sanció per infracció greu amb multes de 25.000 euros per cada expedient.

El portaveu català de la PAH denuncia que “les administracions tenen por d’enfrontar-se a les immobiliàries, però si es fomenten les sancions, tard o d’hora acabaran cedint i acabaran complint la Llei de mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge”.

 

Poden llegir la resta del reportatge a la revista d’EL TRIANGLE núm. 1468, disponible als quioscos.

(Visited 79 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari